Crăciunița, cea mai apreciată floare a sezonului. Povestea și secretele îngrijirii ei

Crăciunița (Poinsettia sau Euphorbia pulcherrima) este cea mai apreciată floare a sezonului rece. Dacă ai primit-o în dar sau tocmai ai achiziționat una, îți spunem care este povestea ei și ce trebuie să faci pentru a te bucura cât mai mult timp de ea. 

image

Nu doar magii vestesc Naşterea Domnului, ci şi unele plante de apartament, care înfloresc chiar în această perioadă a anului, chiar dacă temperaturile au scăzut vertiginos. Printre acestea se numără şi Crăciuniţa, cunoscută și ca „Nu mă deranja‟, care fascinează nu numai prin colorit, ci şi prin legenda sa.

Citește și: Cum se îngrijește crăciunița

Florile plantei Poinsettia sau Euphorbia pulcherrima aduc în casă bucuria Crăciunului. În preajma sărbătorii Naşterii Domnului, înfloreşte, de aceea i se mai spune Crăciuniţă. Este cea mai cunoscută floare de Crăciun şi apare peste tot pe rafturile magazinelor în luna decembrie. Ştiai, însă, că numele ei provine de la ambasadorul SUA în Mexic, Joel Poinsett, care a adus planta în SUA, în 1828?

Florile plantei sunt mici, iar petalele acelea roşii sunt, de fapt, frunze. Dacă o îngrijeşti cu atenţie va înflori pe tot parcursul anului, nu doar de Crăciun.

Este originară din Mexic

Cunoscută şi sub numele de steaua Crăciunului, Crăciuniţa provine din pădurile tropicale din America Centrala şi de Sud, îndeosebi din Mexic unde era cultivată în zonele montane de către azteci în scopul preparării unei tincturi cu care combăteau febra. Numele ei vine de la faptul că mexicanii o consideră un simbol al stelei din Bethleem. Astfel a început să fie asociată cu Crăciunul. Îşi schimbă culoarea frunzelor superioare în roşu, roz, galben sau crem atunci când se apropie marele praznic al Naşterii lui Hristos. Floarea este mică şi galbenă, dar în jurul ei se află frunzele acelea mari, care pot fi confundate cu petalele. I se mai spune şi Poinsettia, după numele celui care a descoperit-o ca plantă ornamentală.

Legenda care o dezvăluie ca simbol al purităţii

Legendele Crăciuniţei sunt legate de originile ei. Potrivit unei astfel de legende, după ce mexicanii s-au creştinat, doi copii săraci, Maria şi Pablo, au vrut să-i ofere lui Dumnezeu o ofrandă la slujba din Ajunul Crăciunului. Cum nu aveau bani să cumpere un dar, s-au gândit să culeagă frunzele pe care le-au găsit pe drumul spre casa Domnului. Le-au adus la biserică în semn de dragoste şi mulţumire. Le-au aşezat lângă statueta cu pruncul Iisus. În mod miraculos, acestea s-au preschimbat în planta pe care azi o cunoaştem cu numele de Crăciuniţă. La început, oamenii îi luaseră în râs darul, dar credinţa copiilor le-a fost răsplătită de Dumnezeu, care a colorat în roşu pe loc frunzele plantei. Începând de atunci, se spune că planta a fost numită Crăciuniţă şi s-a oferit persoanelor dragi, fiind şi un simbol al purităţii.

Vezi și: Trucuri să mănânci sănătos de Crăciun. Ce strategii au nutriționiștii și medicii? 

Povestea apariţiei ei pe Pământ

O altă legendă a Crăciuniţei o arată ca simbol al speranţei şi iubirii. Se spune că, atunci când Dumnezeu a creat plantele, le-a cerut să înflorească şi să aleagă un anotimp în care să bucure oamenii. Oricât s-a străduit Poinsettia să înflorească, nimeni nu-i admira florile mici, dar era fericită. Atunci, Domnul i-ar fi spus: „Văd că eşti o plantă foarte frumoasă şi-ţi faci datoria cu multă dăruire. Luptă pentru a fi fericită oferind dragostea ta necondiţionată oamenilor, deoarece au nevoie de ea. Pentru aceasta îţi dăruiesc sângele meu, frunzele tale transformându-se în roşu, iar pentru dragostea şi înţelepciunea ta vei deveni cea mai frumoasă floare în perioada cea mai importantă a anului‟. De atunci, Poinsettia a devenit Crăciuniţa sau Steaua de la Bethleem.

Secretele îngrijirii ei

Ai primit această plantă frumoasă în ghiveci sau pur şi simplu ai vrea să îţi decorezi casa cu ea? Atunci trebuie să reţii aceste secrete ale îngrijirii ei pentru a te bucura mai mult timp de ea!

- Fereşte-o de aerul rece şi de curent;

- Nu o ţine lângă calorifer;

- Aşază ghiveciul lângă o sursă de lumină, naturală sau artificială;

- Când o uzi, pune puţină apă pe care o torni circular, spre marginea ghiveciului;

- Lasă pământul să i se usuce puţin între udări, dar nu mai mult de şapte zile;

- Evită să pui apă în farfurioara ghiveciului, întrucât umiditatea o poate ofili;

- Tunde-o primăvara, pentru a stimula ramificarea;

- După înflorire, răreşte udările şi opreşte fertilizările.

Pont: Când o cumperi pentru a o oferi în dar, ai grijă ca bobocii să nu fie înfloriţi sau căzuţi şi împacheteaz-o bine, pentru că e sensibilă la frig.

Cum s-o ai înflorită de Crăciun

Este o plantă căreia îi place căldura, mai precis o temperatură în jurul valorii de 20 °C. Pentru a înflori în preajma sărbătorilor, Crăciuniţa trebuie să stea în semiumbră, acoperită cu o cutie noaptea, cu două luni înainte. Dacă o ţii pe balcon, mut-o în casă pe perioada iernii, pentru că nu suportă temperaturile scăzute. Îi apar boboci dacă stă la temperaturi de 10-14 °C, timp de şase-opt săptămâni.

Ştiai că… I se mai spune şi „Nu mă deranja‟, fiindcă, dacă este mutată, îi cad bobocii? Denumirea i se mai trage şi de la faptul că, pentru a înflori iarna, nu trebuie să-i schimbi locul cu câteva luni înainte.

O înmulţeşte uşor, prin butaşi

Dacă vrei s-o înmulţeşti, recoltează butaşi de 10-12 cm lungime. Pentru că au sevă lăptoasă, trebuie s-o elimini. Îi pui cu baza în apă călduţă, apoi îi plantezi la trei centimetri adâncime, într-un ghiveci în care ai pus nisip şi turbă, la 20-22 de grade Celsius. Aşezi ghiveciul sub un clopot de plastic. După o lună, se vor forma rădăcinile şi o poţi replanta într-un ghiveci mai mare.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Ryan Gosling  Sursa foto shutterstock 1194165124 jpg
Ce trebuie sa stii despre univers  Sursa foto shutterstock 1723447648 jpg
Parada pălăriilor trăsnite din Marea Britanie jpg
vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
Lily Allen jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg