Efectele drojdiei asupra alimentelor sunt suprinzătoare. Cum acționează, de fapt, acest ingredient
Trei nutriționiști ne spun care sunt efectele pe care drojdia le are asupra alimentelor. Acțiunea acestei substanțe este incredibilă, așa că te invităm să o cunoști!

Drojdia este un ingredient folosit la pregătirea produselor de panificație, băuturilor alcoolice, produselor lactate și suplimentelor alimentare. Mai mult decât atât, drojdia poate fi utilizată și în procesul de fermentare și conservare al alimentelor, așa cum sunt murăturile. Dar iată ce se întâmplă, de fapt, când acest ingredient este adăugat în aluatul preparatelor pe care le consumăm!
Lucruri uimitoare despre drojdie
Știai că utilizarea drojdiei datează de mii de ani? Dovezile arheologice arată că oamenii au început să o folosească la fabricarea pâinii încă din perioada Neolitică, care a început în urmă cu 12.000 de ani. Ceea ce se cunoaște mai puțin despre drojdie este că această substanță este benefică pentru sănătate, fiind bogată în nutrienți, precum vitamine, minerale și fibre:
„(Drojdia) are puterea de a adăuga volum, aromă și valori nutriționale produsului. Când este folosită, drojdia trece prin mai multe procese. Datorită ei, putem gusta alimentele moi, ușor de digerat și cu gust plăcut. Când este adăugată în aluat, are loc mai multe procese (chimice și biologice), care ajung să producă compuși gazoși. Aceste gaze măresc aluatul în pâine și în prăjituri‟, a spus nutriționistul Marcelli F. Chagas pentru „Microsoft Health‟.
Citește și: Dieta cu drojdie. Poți slăbi până la 5 kg în doar două săptămâni
Poate că ai observat că odată cu includerea drojdiei în aluaturi, încep să se formeze acele găuri de aer, denumite de Marcelli F. Chagas „compuși gazoși‟. Conform nutriționistului Leticia Soares, acestea sunt esențiale pentru creșterea aluatului și pentru ca acesta să devină moale: „Funcția principală a drojdiei este de a provoca fermentarea zaharurilor, producând dioxid de carbon, care este responsabil pentru formarea găurilor interne, care sunt esențiale la prepararea pâinii‟.
Procesul de fermentație realizat de drojdie este unul fascinant. Concret, drojdia consumă zaharurile prezente în aluat și le transformă în alcool, dioxid de carbon și alți compuși chimici. Nutriționistul Carolina Castro explică:
„Prin procesul de fermentare, drojdia transformă zaharurile în dioxid de carbon și alcool. Aceste două fac din drojdie un instrument extrem de util în producția de alimente. Reacția este cunoscută sub numele de fermentație alcoolică‟.
Sursă foto: Shutterstock