Cum să faci cel mai bun aluat de pizza. De ce e important să îl laşi la dospit 24 de ore

1 shutterstock 416946598 jpg jpeg

Pizza poate fi foarte simplu sau foarte complicat de făcut, de tine depinde. Şi totul porneşte de la aluat. Dacă acesta este perfect, totul va fi.

Dacă suntem cinstiţi, trebuie să recunoaştem că am aruncat câteva tăvi de pizza cu aluat crud, ars, gumos, prea subţire sau prea gros. Ca să ajungem din nou la cel cumpărat. Aluatul de pizza este foarte uşor de făcut, cu rezultate garantate de fiecare dată, doar dacă respectăm câteva reguli importante.

Ingredientele

Ingredientele de calitate sunt esenţiale, iar făina estea cea mai importantă. Nu alege niciodată făina de tip 000, penru prăjituri, ci pe cea cu granulaţie mai mare, tip 650, folosită special în panificaţie. Făina tip 650 este cel mai puţin rafinată, prin urmare, îşi păstrează cele mai multe proprietăţi nutritive. De asemenea, acest tip de făină are o cantitate mai mare de proteine, necesare pentru dezvoltarea glutenului, prin urmare, are şi un conţinut mai ridicat de gluten, fiind ideală pentru aluaturi elastic, cum este cel de pizza. Aluatul de pizza are patru ingrediente: făină, apă, sare şi drojdie, dar poţi adăuga oricând o linguriţă de zahăr, care va potenţa acţiunea drojdiei, şi puţin ulei de măsline, care va da aromă.

Cântărirea ingredientelor

Este foarte important să urmezi o reţetă exactă şi să cântăreşti ingredientele, hidratarea aluatului (cantitatea de apă folosită) fiind foarte importantă.

Frământarea

Această etapă este esenţială, întrucât aluatul trebuie frământat pentru ca glutenul să se dezvolte şi aluatul să devină elastic. Îţi aminteşti cum învârt profesioniştii aluatul fără să-l rupă? Asta tocmai pentru că este foarte elastic, datorită frământării. Dacă ai un mixer planetar cu malaxor, acesta poate face treaba în locul tău.

Dospirea

A treia etapă din viaţa aluatului de pizza este dospirea. Specialiştii recomandă dospirea la rece (în frigider), un timp îndelungat 24-48 de ore. Când aluatul ajunge la temperatura de 4 °C, drojdia îşi termină activitatea şi începe un nou proces, numit maturare. Urmarea: aluatul este mult mai uşor de digerat şi are un gust superior. Dacă optezi pentru dospire la rece, cantitatea de drojdie folosită trebuie să fie foarte mică, de obicei 1 g de drojdie uscată la 500 g de făină.

Blatul

Nu este obligatoriu să ai talentul unui pizzaiolo care aruncă şi roteşte blatul în aer pentru a-l subţia, poţi face acest lucru folosindu-te doar de degete. Începe să subţiezi aluatul dinspre centru spre margini, rotindu-l constant şi lasă marginile puţin mai groase, pentru a împiedica toppingurile să curgă.

Ordinea şi numărul toppingurilor

Este important ca primul să fie sosul de roşii. Acesta va lăsa apă, care va fi absorbită de aluat. Apoi mozzarella, un alt ingredient umed. Abia apoi restul toppingurilor, dar niciodată mai mult de 4-5, deorece rişti ca aluatul să rămână crud.



Recente

shutterstock 1056238637 jpg
titlu Cum poți stimula creativitatea 5 colecții LEGO pe care trebuie să le încerci jpg
Aventura construcțiilor cum să motivezi copiii să construiască structuri complexe jpg
Baclava cu nuca  Sursa foto shutterstock 2118779735 jpg
Ceai kukicha  Sursa foto shutterstock 617348237 jpg
shutterstock 192151103 jpg
shutterstock 2370460203 jpg
cutii pentru mancare din carton snick ambalaje png
Budinca de vinete  Sursa foto shutterstock 2341870587 jpg
Dirty coffee  Sursa foto shutterstock 2156457691 jpg
ClickPentruFemei (1) (2) jpg
Rulouri cu rahat  Sursa foto shutterstock 1273105303 jpg
femeie imbracata in negru jpg
431c0c67 8ffc 26bd 966c 4e0b1331dcf7 jpg
clickpentrufemei ro (15) jpg
Tocanita cu carne de por si legume  Sursa foto shutterstock 144242482 jpg
Cum sa sprijini dezvoltarea cognitiva a copilului tau jpg
Lokma gogosele turcesti  Sursa foto shutterstock 2093256418 jpg
bust  foto   Shutterstock jpg
SPIRULINA si ENERGIA   este sau nu o sursa naturala eficienta2 png