De ce bem şampanie de sărbători

1 68062 original jpg jpeg

Când sărbătorim, desfacem obligatoriu o sticlă de şampanie (dacă băutura vine din Franţa) sau de spumant (dacă e produs în alte ţări). Te-ai întrebat vreodată de ce?

Strămoşul vinului „cu bule”

Strămoş al şampaniei de azi era aşa-numitul „vin gris”,obţinut prin presarea rapidă a strugurilor roşii. Cum la Reims,oraş situat în inima regiunii franceze Champagne,erau încoronaţi regii Franţei,vinul gri însoţea obligatoriu festivităţile legate de urcarea pe tron. Adesea, această băutură refermenta în butoi sau în sticlă. Produsul rezultat era considerat la început un rebut. Însă în Anglia,unde se exporta o bună parte din sticlele respective,băutorii au apreciat fineţea băuturii. Treptat,la ceremoniilefastuoase de la curte,vinul „cu bule” a înlocuit vinul obişnuit,fiind asociat definitiv cu luxul şi cu atributele puterii.

Şampanie şi nobilitate

Pentru a creşte vânzările de şampanie,producătorii de vin efervescent se străduiau să o asocieze cu ideea de nobilitate. A fost cazul lui Claude Moët,care atâta şi-a lăudat şampania,încât a făcut-o pe Madame de Pompadour,amanta regelui Ludovic al XV-lea,să declare public că e singura băutură al cărei consum le face pe doamne şi mai frumoase.

Şampanie şi arte frumoase

În perioada „Belle Époque”,artele au fost folosite pentru a promova şampania. Pictori precum Pierre Bonnard,Alfons Mucha,Toulouse-Lautrec,Manet,Cezanne,au expus lucrări în care vinurile efervescente erau vedetă. S-au valsuri cu dedicaţie:„Charles Heidsieck Waltz”,numit după celebrul producător,era o piesă orchestrală interpretată în 1895,în cinstea împăratului austriac de atunci,şi savurată împreună cu efervescentul casei.

Şampanie şi diamante

În perioada interbelică,şampania ajunge şi pe marile ecrane. Hitchcock însuşi semnează regia comediei mute intitulată „Champagne” (1928). Marele Billy Wilder regizează,în 1937,pelicula numită „The Champagne Waltz”. Mai târziu,revistele de cancan susţin că Marilyn Monroe a  îndrăznit să se îmbăieze în 350 sticle de vin efervescent. În seria „James Bond”,diverse mărci scumpe de şampanie sclipesc în paharul popularului personaj. Desigur,nu putea să lipsească asocierea şampaniei cu diamantele. În industria acestor pietre preţioase atât de căutate,orice coloraţie bătând în bej-gălbui era considerată un defect – până când cuiva i-a venit ideea să denumească nuanţa “Champagne”.



Recente

Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg
Cheesecake cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2140680263 jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
De ce sa nu bei suc de portocale dimineata  Sursa foto Pixabay fresh orange juice 1614822 1280 jpg
Ciorba de urzici cu pui  Sursa foto shutterstock 388196338 jpg