Muzica preferată din liceu menține creierul în formă
Încă mai asculți piesele vechi ale lui Britney Spears? Creierul tău îți este recunoscător, deoarece melodiile preferate din perioada adolescenței aduc la maturitate numeroase beneficii neurologice!
Poate te întrebi de ce muzica pe care o ascultai cândva încă îți provoacă piele de găină, în timp ce generația de astăzi nu se simte atrasă de ea. Ei bine, fie că le asculți singur sau cu prietenii, piesele din trecut au efect terapeutic, iar sentimentele de bine pe care le ai când auzi muzica ta preferată din liceu sunt susținute de cercetările științifice.
Citește și: Fotografiile din liceu ar putea să-ți prezică divorțul, spun cercetătorii. La fel și acești factori!
Ascultă mai des piese vechi!
Sistemele nervoase și creierul „tânjesc‟ după nostalgie și, în fiecare secundă, fac conexiuni cu trecutul, ceea ce se numește „nostalgie neuronală‟. Potrivit terapeutului Nikki Roy, ascultarea melodiilor pe care le preferai în adolescență ajută la eliberarea de endorfine, la reducerea stresului și a anxietății, la prevenirea sentimentului de singurătatea și la îmbunătățirea stimei de sine. Mai mult, studiile arată că ascultarea melodiilor preferate ajută la reducerea tensiunii arteriale crescute și la prevenirea depresiei:
„Ascultă mai des muzica pe care o ascultai și în adolescență! Orice gen ajută, punk, rock, Pitbull, Britney Spears, orice. Te ajută să te conectezi cu tine însuți și să ai mai multă energie. Se numește nostalgie neuronală. Muzica pe care o ascultai în adolescență are mai mult impact asupra creierului față de melodiile pe care le auzi când ajungi adult‟, spune specialistul, care mărturisește că această muzică oferă și sentimentul de siguranță: „Această muzică îți conferă sentimentul de siguranță, deoarece realizezi că ai trecut cu bine peste acea perioadă.‟
Totuși, terapeutul te îndeamnă să asculți piese care îți fac plăcere și îți amintesc de momente frumoase din adolescența ta. Dacă ai o traumă specifică, această muzică veche s-ar putea să îți aducă aminte de momente mai puțin plăcute!
- Nostalgia neuronală se declanșează și în momentul în care privești emisiuni TV sau filme vechi.
Sursă foto: Shutterstock