Posibilul motiv pentru care pisicii tale îi place să mestece plastic
Tendința pisicilor de a mesteca obiecte din plastic nu provine mereu din dorința de a se distra. Mestecatul plasticului poate fi și o un semn că suferă de o afecțiune numită Pica!
Stăpânii de pisici știu că felinele preferă adesea să se joace cu articolele de uz casnic decât cu jucăriile. Inclusiv pot fi observate cum mestecă obiecte din plastic, acest comportament având mai multe cauze.
Plasticul reține mirosurile și aromele alimentelor cu care a fost în contact, iar pisicile sunt atrase de gustul său. Pe lângă acest motiv, s-ar putea ca unele feline să mestece în mod regulat plastic din cauza unei afecțiuni care se numește Pica.
Afecțiunea Pica este o tulburare alimentară caracterizată prin consumul persistent al unor obiecte necomestibile. Poate afecta atât oamenii, cât și animalele, inclusiv felinele. Cuvântul „Pica‟ provine din latină și se referă la coțofană, o pasăre cunoscută pentru obiceiul de a mânca o varietate largă de alimente și obiecte. Mai simplu spus, Pica se referă la plăcerea de a consuma produse nealimentare.
Citește și acest articol: Vrei să adopți o pisică? Forma pernuțelor ei îi dezvăluie personalitatea
INFO: Pisicile afectate de Pica pot încerca să mănânce plastic, lână, cauciuc, lemn, textile, hârtie sau pământ.
Această tulburare alimentară poate fi cauzată de diverși factori, precum: deficiențele nutriționale, anemie, boli neurologice, afecțiuni agastrointestinale, hipertiroidism și alte boli endocrine. În plus, un studiu realizat în anul 2016 și publicat în „Journal of Feline Medicine and Surgery‟ a constatat că piscilor cărora nu li s-a administrat suficientă mâncare au avut mai multe șanse să se confrunte cu Pica spre deosebire de cele care au consumat o cantitate potrivită de mâncare.
Vezi și acest articol: Animalele care dorm în picioare visează doar când stau culcate. De ce se întâmplă asta?
Medicul Stepher Quandt, din New York, avertizează că, în urma ingerării plasticului, pisicile se pot confrunta cu probleme digestive, inclusiv cu vărsături, constipație și chiar cu blocaje intestinale: „Dacă observi că pisica ta mestecă adesea obiecte din plastic, trebuie să mergi cu ea la medicul veterinar. Intervenția timpurie a medicului este importantă înainte ca acest obicei să devină un comportament cronic‟, a spus el.
Sursă foto: Shutterstock