3 probleme de vedere care indică boli neurologice în stadiul incipient

Ochii pot dezvălui multe despre ceea ce se întâmplă cu sănătatea noastră. În multe boli neurologice, ochii sunt adesea primele organe la nivelul cărora se manifestă tulburările.

ochi obositi foto shutterstock

Circa 80% din informațiile senzoriale trec prin ochi şi peste 70% din creier este ocupat cu prelucrarea datelor vizuale, astfel încât ochii și sănătatea retinei se află în corelaţie cu funcția neurologică. Cel puţin aşa afirmă optometristul Robert Layman,  președinte al Asociației Americane de Optometrie. Ochii ne permit să vedem aproximativ la 200 de grade în toate direcțiile și să distingem milioane nuanţe de culori. Datorită conexiunii lor directe cu creierul, ei pot oferi indicii importante despre funcția cognitivă.

Un prim simptom care apare la nivelul ochilor ca urmare a unei boli neurologice este vederea încețoșată. Aceasta poate fi cauzată de uscarea oculară sau de probleme de vedere presupun purtarea de ochelari sau a unora cu dioptrii diferite.  

Alte motive ale apariţiei vederii încețoșate sunt reprezentate de boli serioase precum scleroza multiplă care provoacă inflamație de-a lungul nervului optic. În acest caz, se poate instala şi o nevrită optică. Aceasta duce la pierderea perceperii culorilor, durere la mişcarea oculară, oboseală, amețeli și senzație de rigiditate sau slăbiciune.

Vederea dublă

Simptomele vizuale trebuie tratate ca un semn obişnuit al unei leziuni cerebrale. 90% din persoanele depistate cu leziuni cerebrale traumatice, precum comoția cerebrală, pot avea simptome vizuale, după cum explică optometristul american Layman.

„Chiar și leziunile ușoare ale creierului pot avea un impact important asupra vederii și doar un medic specialist poate diagnostica și trata deficiențele de vedere, Simptomele nu sunt întotdeauna vizibile, dar printre ele se numără: vederea dublă, capacitatea slabă de urmărire a unor obiecte sau persoane, dificultăți de a trece rapid privirea de la un punct la altul, vedere încețoșată de aproape, sensibilitate la lumină și oboseală oculară”, a spus specialistul.

Vezi şi: Moduri prin care menţii ochii frumoşi şi sănătoşi

Reducea vederii periferice

Vederea periferică îţi permite să vezi ceva în lateral, cu coada ochiului. Atunci când îţi este afectată, este posibil să suferi de boala Alzheimer.

Ochii nu au probleme, dar creierul este cel care nu mai are capacitatea de a procesa corect şi în totalitate informaţiile vizuale primite de la nivelul ochilor. Uneori, cei care suferă de această afecţiune nu pot vedea nici în partea de sus sau de jos.

Pierderea treptată a vederii

Atunci când vederea este redusă treptat, această problemă care pare a fi oculară este posibil să semnaleze probleme grave la nivelul creierului, cum ar fi prezenţa unei tumori.

Dacă o tumoare cerebrală exercită o presiune mare asupra nervului optic, favorizează pierderea treptată a vederii.

Citeşte şi: Arsurile solare oculare. Cât de tare ne pot afecta ochii, cum ne protejăm

La început, vederea devine încețoșată, apoi se dublează, pentru ca apoi să apară un punct orb care se măreşte din ce în ce mai mult, pe măsură ce tumoarea creşte şi presează nervul optic.

FOTO: Shutterstock