Tradiții neobișnuite de Paște. Unde se organizează parada pălăriilor trăsnite?

În lume, există o mulțime de tradiții legate de perioada Învierii Domnului. Parada pălăriilor trăsnite, concursul de rostogolit brânza și bătaia cu apă sunt doar o parte dintre ele! 

image

Dacă la noi există tradiția ciocnirii ouălelor, un fel de concurs în familie la masa de Paște, unde câștigător este cel care reușește să rămână cu oul întreg, americanii au celebra vânătoare de ouă, în care copiii de toate vârstele se grăbesc să găsească ouăle de ciocolată ascunse de părinți. Alte popoare au alte obiceiuri, unele neobișnuite, care s-au perpetuat din generație în generație, unind comunitățile și fiind mijloc de amuzament.

Parada pălăriilor trăsnite din Marea Britanie

Începem călătoria în lumea tradițiilor cu o oprire în Marea Britanie, unde înainte de Paște, copiii decorează o pălărie cu tot felul de obiecte decorative: flori artificiale, figurine în formă de animăluțe, ouă din plastic, panglici. Imaginația este cerul în această tradiție. La final, pălăriile sunt purtate într-o paradă, iar cea mai ingenioasă câștigă. O tradiție asemănătoare, a împodobirii pălăriei cu flori,  este și în Statele Unite ale Americii, pălăria fiind purtată însă de doamne, la slujba de la biserică din duminica de Paște. Cu acest prilej, pălăria împodobită cu flori este un simbol al renașterii.

Bătaia cu apă din Polonia

Dacă se întâmplă să petreci Paștele în Polonia, ai grijă să ai cu tine o umbrelă în a doua zi de Paște. În această zi, copiii, și nu numai ei, au dreptul să stropească cu găleți de apă, balone cu apă sau chiar cu pistoale umplute cu apă pe oricine le iese în cale. Se crede că tradiția datează din vremuri străvechi, când era privită ca un ritual de fertilitate, atunci fiind stropite doar femeile tinere. În prezent, întreaga comunitate se îmbracă tradițional și celebrează Paștele cu o bătaie cu apă.

Concursul de rostogolit brânza din Italia

Italienii sunt mari iubitori atât a Sărbătorii Paștelui, cât și a brânzei, așadar, de ce să nu le combine? Orașul montan Panicale din Umbria este câștigătorul obiceiurilor neobișnuite, aici organizându-se anual un concurs de rostogolit o roată de brânză. Jocul, cunoscut sub numele de Ruzzolone, este foarte simplu. Concurenții vor primi și rostogoli o roată masivă de brânză, cântărind aproximativ patru kilograme în jurul zidurilor orășelului. Obiectivul este de a parcurge traseul având cel mai mic număr de lovituri în bucata de brânză, pentru a o rostogoli. Câștigătorul primește la final roata de brânză. După concurs, distracția continuă în piața orașului, cu cântece de fanfară, vin gratuit și ouă de Paște, care sunt împărțite participanților.

Norvegienii dezleagă crime

Perioada Paștelui este așteptată cu nerăbdare de norvegieni, deoarece atunci își pot lua liber pentru a se bucura de natură în liniștea cabanelor din munți, dar și de romanele sau serialele polițiste. Tradiția este atât de îndrăgită, încât televiziunile au în acea perioadă program special cu filme polițiste, editurile pregătesc lansări de romane polițiste și chiar și cutiile de lapte au pe laterale scurte povești polițiste. Totul a început în 1923, când a avut loc o masivă campanie publicitară pentru un roman polițist. Campania a fost atât de bine organizată, încât mulți au crezut că a avut loc cu adevărat crima din carte. 

Copacul de tutun din Papua Noua Guinee

În junglele din Papua Noua Guinee natura ocupă un loc de frunte în Sărbătoarea Paștelui. Mai exact, localnicii împodobesc pomii cu tutun și țigări și îi folosesc mai apoi ca loc de rugăciune înainte de Paște. Acest obicei este continuat și în biserici, decorațiunile din tutun fiind mai apoi împărțite credincioșilor după slujbă.

Bulină

Și în Serbia credincioșii obișnuiesc să ciocnească ouă în zilele de Paște. 

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

mașină  foto   Shutterstock jpg
copil speriat  foto   Shutterstock jpg
Dannii Minogue  Instagram jpg
Sophie Turner și Joe Jonas  foto   Shutterstock jpg
Rumer Willis  foto   Shutterstock jpg
Regina Camilla a Marii Britanii jpg
Christina Applegate jpg
Shania Twain, Jon Bon Jovi  foto   Shutterstock jpg
Celebritati  jpg
Whitney Houston  foto   Shutterstock jpg
Meghan Markle si fiica ei  jpg
Olivia Munn și John Mulaney  foto   Shutterstock jpg
Madonna  jpg
să vorbim de vorbă   Oana & Ion jpg
Cindy Crawford  Shutterstock jpg
respiratie pe gura jpg
Elon Musk  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie și copiii ei  foto   Shutterstock jpg
Britney Spears  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian  Instagram jpg