VIDEO Bun venit în „Seiful Zilei de Apoi”! Imagini rare din buncărul care ne poate salva viața în viitor
Pare de domeniul SF un seif ascuns pe o insulă izolată
din Arctic, însă e cât se poate de real și ne poate salva viața la un moment
dat. Iată cum arată înăuntrul celui mai important buncăr din lume!

Amplasată în munții Spitsbergen, insula este în arhipelagul norvegian Svalbard din Marea Arctică, și găzduiește „Seiful Zilei de Apoi”, o arhivă de 1,3 milioane de soiuri de semințe. Stânca în care se află buncărul menține semințele la o temperatură de -18 grade, adică perfect înghețate, chair și în cazul în care se ia curentul.
În cazul unui dezastru global – fie că e vorba despre un război mondial, un accident cu efecte devastatoare pentru întreaga planetă sau un dezastru natural care ne pune pe toți în pericol – seiful le oferă supraviețuitorilor acces la toate varietățile de recoltă existentă pe Pământ.
Zilele trecute, buncărul, care este deschis doar de câteva ori pe an și de către anumite persoane alese pe sprânceană, a fost deschis pentru a primi încă 14.000 de semințe, care provin din Suedia și Thailanda.
„Semințele depozitate săptămâna aceasta reprezintă nu numai biodiversitate, ci și cunoaștere, cultură și rezistența unor comunități”, a declarat directorul executiv al Băncii de semințe, Stefan Schmitz.

Celebrul buncăr și-a deschis porțile pentru prima dată în 2008, fiind gândit ca „cea mai bună asigurare a aprovizionării lumii cu mâncare”, și, pe lângă celelalte depozite de semințe care mai există în lume, acesta are niște avantaje clare – este izolat, dar accesibil în același timp, poate fi văzut de-afară, dar înăuntru se află tot conținutul său, la 100m adâncime în munte, unde temperatura e constantă și nivelul de umiditate este optim.

Simplul fapt că se află în interiorul unei stânci îi asigură un îngheț natural, care nu costă foarte mult și nici nu dă greș. Mai mult, este amplasat deasupra nivelului mării, ceea ce scade la minim riscul unei inundații, în caz de creștere a nivelului apelor.
foto - Shutterstock, Crop Trust
video - D News