Cobza ucraineană, prezentă pe scena Grammy 2022. Ce semnificație macabră ascunde instrumentul?

Mulți muzicieni cântă la Premiile Grammy în fiecare an și anul acesta n-a fost diferit. Totuși, nimeni n-a putut să ignore realitatea actuală, când există un război în plină desfășurare și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fost invitat să transmită un mesaj celor prezenți la cel mai important eveniment din industria muzicală mondială.

image

Mesajul președintelui ucrainean a fost urmat de un omagiu adus țării care se luptă cu invazia rusească. Muzicianul John Legend și Siuzanna Iglidan, cântăreața de operă din Ucraina, au susținut împreună un moment artistic emoționat, pe 4 aprilie 2022, la Premiile Grammy. Iar ucraineanca s-a prezentat în fața publicului cu instrumentul național al Ucrainei, cobza, care ascunde o semnificațție despre care multă lume nu are habar.

Vis îndeplinit

Iglidan a spus că i s-a îndeplinit un mare vis atunci când a primit invitația de-a cânta pe scena Grammy. WGN 9 susține că producătorii Grammy i-au trimis acesteia invitația după ce au ascultat-o cântând la cobză într-un filmuleț postat online. Emoționată de onorea care i-a fost făcută, Siuzanna e bucuroasă că i s-a oferit ocazia de-a prezenta muzica și cultura țării sale natale.

Cobza este un instrument cu care se cântă muzica populară din Ucraina. Istoricii ne dezvăluie că primii cântăreți de cobză au fost războinicii ucraineni din secolul al VI-lea, dar atunci instrumentul era mai mic și avea mai puține corzi decât are acum.

Corul de cobzari ucraineni susține că acest instrument este perfect pentru a descrie Ucraina. Sunetul scos este similar cu cel al harpei, iar, în secolul al XV-lea, cobza era folosită, cu preponderență, pentru balade, cântate de muzicienii orbi. În secolul al XX-lea, muzicienii introduceau deja mesajul lor politic în prestația lor artistică. Drept urmare, cobza a devenit un instrument cu care se cânta muzica rebelilor.

Istorie tragică

Cobza este importantă în Ucraina nu doar pentru că este instrumentul național al țării, ci și datorită istoriei sale tragice. În anii ’30, liderul politic sovietic, Iosif Stalin, și-a propus să distrugă cultura ucraineană. Cobzarii – cei mai mulți dintre ei orbi – erau percepuți ca o amenințare, din simplul motiv că transmiteau mesaje ce aminteau de tradițiile din Ucraina prin muzica lor. Asta a dus la persecuția cobzarilor. Unii au fost arestați, alții, împușcați, iar Stalin a mers atât de departe, încât a invitat câteva sute de cobzari la un congres doar pentru a-i executa, ne informează Brama.

După masacrul cobzarilor, cobza a devenit simbolul patriotismului pentru populația din Ucraina. Cei care au putut scăpa de asuprirea rusească, s-au mutat în alte țări, unde aveau toată libertatea de-a cânta la cobză după placul inimii lor. Cobzele au continuat să fie produse în masă după moartea lui Stalin, iar, în prezent, există organizații care se ocupă cu menținerea vie a istoriei și-a culturii unui popor care știe ce înseamnă asuprirea și-și exprimă durerea prin muzica cobzei.

Foto - Shutterstock



Recente

Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg