Dubaiul, sub ape. Tehnica de modificare a vremii, folosită în mai multe țări
În timp ce Dubaiul experimentează cele mai severe inundații înregistrate vreodată, multă lume a descoperit șocată că țara încearcă să controleze vremea de decenii întregi.
Încă de prin anii ’90, Emiratele Arabe Unite fosesec o tehnică numită „însămânțarea norilor” pentru a produce ploaie acolo unde sunt prea puține șanse să se producă. Totuși, există diverși specialiști care susțin că acum, când Dubaiul se află sub ape, nu s-a folosit controversata tehnică.
Că e așa sau nu probabil că nu vom afla prea curând. Important e că Dubaiul nu este singurul loc de pe planetă unde s-a folosit „însămânțarea norilor”, alte țări care au apelat la metoda de provocare a ploilor sunt Statele Unite, Franța și Australia.
Specialiștii atrag atenția asupra riscurilor folosirii unei asemenea metode – e posibil să producă un „impact catastrofal” în locul respectiv. Cumva ca în Dubai acum?
Pe cât de futuristică pare să fie această tehnică, are un trecut destul de îndelungat, a fost dezvoltată mai bine de 80 de ani în urmă. Cercetătorii de la General Electric făceau niște experimente pe norii creați în laborator când au descoperit un efect neobișnuit, care a fost o descoperire revoluționară.
În mod natural, norii naturali au nevoie de formarea unor cristale, realizate cu ajutorul unor bacterii sau particole de praf, însă, în laborator, oamenii de știință au relușit să creeze cristalele în mod artificial. Însă este corect să folosim astfel de tehnică și, mai ales, cum gestionăm acele „efecte catastrofale” despre care vorbesc anumiți cercetători?
O altă întrebare perfect valabilă este - dacă s-a folosit această tehnologie controversată în Dubai, de ce nu se recunoaște acest lucru? Poate pentru că inundațiile care există acum în Dubai puteau fi evitate dacă nu se folosea „însemânțarea norilor”.
Acest subiect rămâne actual și de interes pentru întreaga planetă care suferă din cauza încălzirii globale și a deșertificării tot mai multor porțiuni de pământ din întreaga lume.
foto - Shutterstock