Vaccinul anti-COVID a primit premiul Nobel pentru Medicină!

La începutul lunii octombrie, s-au decernat premiile Nobel, iar, la categoria Medicină, învingător a ieșit vaccinul anti-COVID-19. Cine l-a inventat?

image

Doi oameni de știință au ajutat la crearea vaccinurilor COVID-19, care au primit, pe 2 octombrie, premiul Nobel pentru Medicină. Cine sunt aceștia? Katalin Karikó și Drew Weissman au fost cei care au reușit să schimbe cursul pandemiei cu munca lor revoluționară din laborator.

Înainte ca injecțiile respective să ajungă la milioane de oameni în întreaga lume, pentru a-i proteja de COVID-19, tehnologia folosită pentru realizarea lor era considerată experimentală. În momentul de față, au loc cercetări care să permită vindecarea cancerului sau a altor boli considerate până acum incurabile, cu ajutorul acestei tehnologii.

Karikó, de 68 de ani, și Weissman, de 64 de ani, s-au întâlnit în anii ’90, când lucrau amândoi la Universitatea din Pennsylvania și au făcut cunoștință, în mod întâmplător, în fața copiatorului pe care-l foloseau pentru a-și trage la xerox diverse studii care-i interesau. La scurt timp, și-au dat seama că-i interesau aceleași lucruri, iar asta se întâmpla cu câteva decenii înainte de-a crea împreună celebrul vaccin.

„Descoperirile lor revoluționare au schimbat radical felul în care percepeam reacția moleculei ARN mesager asupra sistemului imunitar”, a declarat juriul Nobel. „Ei au contribuit la dezvoltarea fără precedent a unui vaccin în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări asupra sănătății umane din istoria modernă”, au adăugat aceștia.

Cu toate că tehnologia care a dus la câștigarea Nobelului datează încă din 2005, primele vaccinuri care au folosit ARN mesager au fost cele făcute de Pfizer/BioNTech și de Moderna împotriva Covidului. 

În general, vaccinul stimulează sistemul imunitar să recunoască și să lupte împotriva virușilor și a bacteriilor. Spre deosebire de alte vaccinuri, vaccinul care folosește ARN mesagerul nu necesită injectarea virusului în niciun fel. El pune celulele să creeze proteina Spike pe suprafața virusului. După vaccinare, celulele creează proteina și învață sistemul imunitar să o recunoască și să facă celule care să lupte cu virusul atunci când persoana respectivă devine infectată cu COVID-19.

Thomas Perlmann, secretarul Comitetului Nobel, a anunțat câștigătorul de anul acesta la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, unde a avut loc ceremonia. El a spus audienței că cei doi oameni de știință sunt „copleșiți” de vestea câștigării premiului Nobel.

În timpul unui interviu radiofonic oferit unul post suedez, profesorul Karikó a recunoscut că mama ei obișnuia să asculte ceremonia de decernare a premiului Nobel în speranța că va auzi și numele fiicei sale. „Asculta an de an. Din păcate, ea a murit acum cinci ani, la 89 de ani. Dar probabil să a ascultat de undeva de sus acum”, a declarat proaspăta câștigătoare a premiului Nobel pentru Medicină.

Premiile Nobel au o valoare de 1 milion de dolari.

foto - Shutterstock



Recente

Lily Allen jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg