Legume și fructe pe care să nu le consumi zilnic dacă ești predispus să faci pietre la rinichi

Dieta are un rol important în prevenirea formării pietrelor la rinichi. Prin evitarea anumitor alimente sau consumându-le cu moderație, poți reduce semnificativ riscul de a dezvolta această problemă de sănătate! 

image

Pietrele la rinichi, cunoscute și sub denumirea de calculi renali, sunt formațiuni dure din minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor. Prezența acestora poate fi asimptomatică, dar când pietrele încep să se deplaseze în tractul urinar pot provoca dureri intense. 

Tulburările genetice, hidratarea insuficientă și concentrația crescută de acid uric / calciu / oxalați / fosfați în urină sunt doar o parte dintre cauzele care duc la formarea pietrelor la rinichi. Alimentația joacă un factor important, deoarece mâncarea bogată în sare, dar și proteinele, în special cele de origine animală, favorizează această problemă. Inclusiv unele legume și fructe pot provoca formarea pietrelor la rinichi, mai ales, în special în rândul persoanelor predispuse la această problemă! 

Citește și acest articol: 3 modalități prin care poți să elimini pietrele la rinichi. Ce să consumi în mod frecvent 

Alimentele care favorizează formarea pietrelor la rinichi

Legumele și fructele sunt sărace în calorii și bogate în vitamine, minerale și fibre, nutrienți care previn bolile cardiovasculare, inflamațiile și problemele gastrointestinale, dar dacă ești predispus să faci pietre la rinichi, este important să selectezi ceea ce mănânci. 

Alimentele care conțin oxalați favorizează apariția pietrelor la rinichi de oxalat de calciu, mai ales, dacă sunt consumate zilnic sau în cantități mari. Oxalații contribuie la formarea pietrelor la rinichi prin combinarea cu calciul din urină, rezultând cristale de oxalat de calciu. În mod obișnuit, aceste cristale mici pot fi eliminate prin urină, dar în anumite condiții (dacă urina este prea concentrată / prea acidă / prea alcalină; în contextul unor factori genetici sau în cazul administrării de antibiotice) cresc în dimensiuni, iar astfel se formează pietre. 

Așadar, pe lista alimentelor care conțin oxalați se află: spanacul, rubarba, sfecla, cartofii dulci, nucile și semințele, ciocolata, cacao și fructele de pădure. De asemenea, ceaiul verde și cel negru conțin oxalați. 

Totodată, pietrele la rinichi de acid uric sunt favorizate de consumul alimentelor bogate în purine, precum: organe (de exemplu, ficat sau rinichi) și pește gras, așa că dacă ești predispus la ele, evită aceste alimente sau consumă-le cu moderație, conform indicațiilor medicului tău!  

Citește și acest articol: Obiceiul alimentar care te protejează de pietrele la rinichi 

În general, pentru a reduce riscul formării pietrelor la rinichi, este recomandat:

 1. Să consumi multă apă: Bea cel puțin 2-3 litri de apă pe zi pentru a menține urina diluată;
 2. Să reduci consumul de carne și proteine: Limitează aportul de sare la mai puțin de 2.300 mg/zi și redu consumul de carne roșie, pasăre și pește la porții moderate;
 3. Să menții un echilibru adecvat de calciu în dietă: Calciul ajută la reducerea absorbției oxalaților în intestin.

Sursă foto: Shutterstock  Recente

Anitta jpg
Boala Pica jpg
Ryan Reynolds jpg
Oprah Winfrey jpg
POZA png
Shannen Doherty foto  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez jpg
Kate Middleton jpg
Hillary Clinton FOTO Profimedia jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
Kim Kardashian jpg
influencer foto  Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă foto  Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams foto  Shutterstock jpg
Nicki Minaj jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg