Cetăţean model? Ce a determinat-o pe Regină să-şi plătească taxele şi impozitele, deşi nu e obligată
Nu e secret pentru nimeni că familia regală britanică este bogată. Conform celor publicate de Forbes, „The Firm” (n.r. Firma) deţine bunuri în valoare de 28 de miliarde, iar Regina Elisabeta a II-a mai are vreo 500 de milioane de dolari doar ai ei, sub forma unor „bunuri personale”.
După cum ne informează chiar site-ul oficial al familiei regale, Majestatea Sa are parte de un „venit personal”, care provine din „investiţiile sale personale şi din proprietăţile pe care le are şi care acoperă cheltuielile personale”. Mai mult de atât, monarhul britanic deţine câteva proprietăţi de valoare, precum Balmoral şi Sandringham. A, şi să nu uităm şi de Palatul Buckingham, bineînţeles...
Şi, după ce că are o asemenea avere, Regina Elisabeta a II-a nici măcar nu e nevoită să plătească taxe. Este exceptată de la aşa ceva. „Monarhul nu este, în mod legal, obligat să plătească taxele şi impozitele, pentru că aceste lucruri nu se aplică şi Coroanei”, stă stipulat pe site-ul oficial guvernamental.
Cu toate astea, suveranul britanic a plătit, în mod voluntar, taxele de ceva ani buni. La fel şi răposatul ei soţ, Prinţul Philip, care s-a stins anul acesta. Şi el a contribuit la bugetul statului prin taxele şi impozitele plătite de el, cât a fost în viaţă. De ce au ales să facă asta?
Site-ul oficial al familiei regale susţine că Regina Marii Britanii îşi plăteşte taxele încă din 1992. Atunci a fost momentul în care s-a oferit să achite atât taxele, cât şi impozitele aferente „Firmei”. Un an mai târziu, a început să plătească şi tot ce datorează statului de pe urma profitului ei şi a averii personale.
Decizia a fost luată după incendiul care a fost la Castelul Windsor şi care a făcut stricăciuni în valoare de 90 de milioane de dolari, conform celor relatate de The New York Times. Se pare că atunci politicienii şi oamenii de rând i-au cerut Reginei să acopere şi ea parte din cheltuielile de reparaţii şi să nu se mai bazeze doar pe banii contribuabililor britanici.
După acel episod deloc plăcut, Regina le-a făcut pe plac acestora oferindu-se să contribuie şi ea la bugetul statului prin plătirea taxelor. Atât ea, cât şi soţul ei, Prinţul Philip, şi fiul ei cel mare, viitorul Rege al Marii Britanii, Prinţul Charles.
Deşi pe mulţi i-a uimit această decizie, n-a fost pentru prima dată când acest lucru s-a întâmplat în monarhie. Se pare că şi tatăl reginei, Regele George al VI-lea, s-a oferit să facă acelaşi lucru. Alt suveran care şi-a dorit să fie tratat ca orice alt cetăţean al ţării din acest punct de vedere a fost Regina Victoria.
Foto - Shutterstock