Femei care au schimbat lumea

1 80183 original jpg jpeg

Se spune despre cineva muncitor, consecvent, luptător că are un suflet de bărbat. Că e o persoană dintr-o bucată. Dar de câte ori în lumea asta dominată de bărbaţi n-au strălucit femeile? Femei muncitoare, consecvente, luptătoare? De câte ori n-au reparat femeile ceea ce au stricat bărbaţii?

Marie Curie, Cenuşăreasa cu două premii Nobel

Născută pe 7 noiembrie 1867, este al cincilea copil al unui cuplu de profesori, nu foarte înstăriţi. Îşi pierde mama la 11 ani, iar  la 17 ani se face guvernantă, ca să se întreţină. La 19 ani se îndrăgosteşte de băiatul familiei la care lucrează. Dar Kazimir e bogat, iar ea săracă. Dragostea lor nu are nicio şansă. Pentru că în Polonia femeile nu pot să urmeze studii universitare, Marie Marie Skłodowska pleacă în Franţa, unde se înscrie la cursurile Universităţii din Paris. Continuă să lucreze în timpul liber. Leşină adeseori de foame, dar asta n-o face să renunţe. Îl cunoaşte pe Pierre Currie, se căsătoresc. Alături de fizicianul Henri Becquerel, soţii Curie iau premiul Nobel pentru fizică, o răsplată pentru cercetările asupra radioactivităţii. Pierre moare într-un accident rutier. Devastată, Marie are totuşi puterea să-şi continua cercetările. Noaptea, doarme cu o bucăţică de radiu lângă pat, fără să-şi dea seama că efectele lui radioactive îi compromit sănătatea. Lucrările ei despre radiu şi poloniu o propulsează în elita cercetării mondiale. Primeşte un al doilea Nobel, pentru chimie. Sfârşeşte, răpusă de leucemie, la doar 67 de ani. Până astăzi, rămâne singura femeie cu două Nobeluri la activ.

Maica Tereza şi lupta pentru cei sărmani

Agnes Gonxha Bojaxhiu vede lumina zilei în Macedonia, la Skopje, la 26 august 1910. Creşte într-o familie prosperă şi iubitoare, de origine albaneză. La 17 ani pleacă în India. Se face călugăriţă, alegând să fie numită după Thérèse de Lisieux, sfânta protectoare a misionarilor. Timp de 19 ani, profesează la Şcoala Catolică de Fete din Calcutta. Într-o zi, Agnes primeşte poruncă de Sus să-şi dăruiască viaţa celor sărmani. Înlocuieşte veşmântul bisericesc cu un sari indian alb, mărginit de albastru şi fondează ordinul „Misionarele carităţii“ – care astăzi are filiale peste tot în lume. Se loveşte de prejudecăţi, de birocraţie, de indiferenţă, de ură, dar trece peste toate cu acea graţie pe care numai oamenii mari o au. Surorile misionare se ocupă de năpăstuiţii sorţii, de la cei suferinzi de beteşuguri la victimele foamei sau dezastrelor naturale. În 1979, Maica Tereza primeşte premiul Nobel pentru pace. După moartea ei, este canonizată de Biserica Catolică cu numele de Sfânta Tereza de Calcutta.

Millicent Fawcett: vot pentru femei

Englezoaica cu chip de înger, născută în 1847, rămâne în istorie drept o înfocată suporteră a egalităţii drepturilor dintre femei şi bărbaţi, incluzând dreptul la vot. Creşte într-o familie cu viziuni liberale, care îi asigură o educaţie solidă. Sora ei, Elizabeth Garrett, devine prima femeie-medic din Marea Britanie. Activistă neobosită, Millicent luptă împotriva dublei moralităţi – una a bărbaţilor, permisivă şi generoasă, cealaltă a femeilor – limitativă şi ne-negociabilă. Activitatea ei dă roade în 1918, când britanicele cu vârstă peste 30 de ani capătă drept de vot.

Maria Montessori: o metodă de educaţie novatoare

Mamă singură, pediatru şi pedagog italian, Maria Montessori (născută în 1870) deschide drumuri neumblate în educaţia copiilor. Este una dintre primele femei din Italia care termină o facultate şi una dintre primele femei-medic. Începe prin a se ocupa de copiii cu deficienţe mintale, apoi de micuţi dintr-o zonă săracă a Romei. Aplică propriile idei, novatoare, legate de educaţie. I se naşte singurul fiu, Mario, dintr-o relaţie cu un coleg medic. Dacă s-ar fi căsătorit, ar fi fost obligată de lege să renunţe la cariera profesională. În schimb, alege să-şi continue munca şi studiile. Când tatăl copilului ei se căsătoreşte cu altcineva, Montessori se simte trădată şi-şi dă copilul spre creştere unei familii adoptive. Pierde, astfel, copilăria băiatului ei. Cei doi se reîntâlnesc mai târziu, iar Mario se dovedeşte un ajutor de nădejde în activitatea mamei sale. Metoda educativă Montessori se foloseşte astăzi în şcoli de stat şi private din întreaga lume.

Sursa foto: cruxnow.comRecente

vedete jpg
elvis 0 profimedia 0308411997 jpg
robin williams shutterstock 87978553 jpg
Greta Thunberg shutterstock 1346536709 jpg
par lung   barbat   shutterstock 759071578 jpg
ochi shutterstock 2176700177 jpg
Imagine featured clickpentrufemei JPG
kim kardashian 1 jpg
michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg