Protocolul regal. Când și cui se fac reverențe la palat

Chiar și cei care nu sunt la curent cu viața regală știu că, în fața oricărui monarh, trebuie să-ți arăți respectul și să te înclini. Chiar așa, de câte ori trebuie s-o faci și cum?

image

În anumite culturi antice, asemenea gest – adică reverența – semnifica respectul pe care cineva îl avea pentru altcineva de rang social superior. La grecii antici, însă, plecăciunea se făcea doar pentru zei, așadar nu se practica în fața unui muritor de rând. Culmea e că, în zilele noastre, reverența încă se practică la palat!

Prințul Harry, care s-a născut în familia regală britanică și-a fost învățat de mic cu ritualul regal, a punctat fără nerușinare absurdul situației. „Cum să explici cuiva că trebuie să te apleci în fața propriei bunici? Mai ales unui american. E ciudat rău!”, a dezvăluit fiul cel mic al Prințesei Diana în documentarul său exploziv „Harry & Meghan”.

Regula de bază este că, atunci când ești de rang inferior, trebuie să te apleci în fața celor de rang superior ție. Și, pentru că suveranul este deasupra tuturor în ierarhia regală, tradiția spune că până și membrii familiei lui trebuie să se plece în fața sa.

În ceea ce îi privește pe copii, aceștia nu au oblicația de-a face reverențe la vârste mici, evident. Când de-abia știe să meargă, un băiețel regal sau o fetiță nu va risca să-și împleticească picioarele în fața unui membru regal superior. Totuși, de la o anumită vârstă încolo, trebuie să învețe să facă acest lucru.

Istoricul regal Marlene Eilers Koenig a dezvăluit pentru revista Hello! că micuții regali încep să-și arate respectul în fața membrilor regali mai importanți încă de la vârsta de 5 ani. „Singura persoană în fața căreia se vor apleca este regina sau regele”, a explicat aceasta.  

Tot în cadrul familiei regale, există o regulă nescrisă pentru cele care au devenit prințese prin mariaj sau cele născute prințese – primele trebuie să facă reverențe în fața celor cu sânge albastru. Prin urmare, Prințesa Catherine ar trebui să se plece în fața propriilor copii, care sunt sânge din sângele tatălui lor, prințul moștenitor William. Însă nu se întâmplă, totuși, acest lucru.

„Protocolul dictează ca Prințesa de Wales și Ducesa de Sussex (n.r. adică Kate Middleton și Meghan Markle) să se plece în fața Prințeselor de sânge Beatrice și Eugenie atunci când nu sunt însoțite de soții lor. Atunci când sunt însoțite de soții lor, Harry și William, ducesele devin superioare în fața prințeselor de sânge”, a explicat un expert regal.

Bun! Toată lumea se pleacă în fața monarhului, am înțeles. Dar dacă îl întâlnești prin palat de mai multe ori, îți pleci capul de fiecare dată? „Faci reverența prima dată când te întâlnești cu regina sau regele și apoi când pleci, atât”, ne-a lămurit expertul regal Marlene Eilers Koenig.

În familia regală britanică, supușii suveranului trebuiau să se plece în fața lui și apoi să se îndepărteze fără să-și întoarcă spatele la rege sau regină. Însă monarhia a renunțat la asemenea tradiție din motive de siguranță. Nu mai e un gest lipsit de respect să părăsești încăperea în care se află monarhul cu spatele la el. De fapt, în zilele noastre, o strângere de mână poate fi echivalentul unei reverențe.

Totuși tradiția n-a murit de tot. Mulți oameni preferă să face reverențe și pentru că nu mai au altfel niciodată ocazia de-a face așa ceva. Și atunci cum faci o reverență corectă? Pentru bărbați e de preferat plecarea capului, iar, în cazul femeilor, o mică aplecare, cu unul dintre picioare împinse în spate odată cu flexarea genunchiului, este mai mult decât OK.

Un gest exagerat e de blamat. Mai țineți minte cum a povestit Meghan Markle, în documentarul mai sus amintit, că s-a aplecat ea în fața Reginei Elisabeta a II-a atunci când a întâlnit-o pentru prima dată, nu? Ei bine, gestul amplu făcut de ea în fața camerelor a fost perceput de cei mai mulți dintre noi ca ofensator.

Foto - Shutterstock



Recente

Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg