Greşeli care pot distruge calitatea preparatelor. La ce trebuie să fii atent atunci când găteşti

1 gatit jpg jpeg

Peste 90% dintre români s-au întors în perioada pandemiei la gătitul tradiţional, în bucătăria proprie, potrivit unui sondaj realizat de Upfield. Cu toate că firmele de livrări la domiciliu oferă servicii rapide şi la îndemâna oricui, gătitul în casă rămâne una dintre activităţile noastre preferate. Dacă te afli printre persoanele care adoră să gătească, iată ce trebuie să ştii pentru a realiza un preparat delicios!

Să ştii să găteşti nu e aşa simplu! Trebuie să fii atent la cantitatea ingredientelor, la ce temperatură pregăteşti mâncarea sau cât timp laşi ingredientele să fiarbă. În bucătărie sunt anumite secrete de care trebuie să ţinem cont pentru un preparat „ca la carte‟. Află care sunt cele mai frecvente greşeli de gătit! 

Foloseşti ingrediente reci

Este foarte important ca ingredientele să fie folosite atunci când sunt la temperatura camerei. Ingredientele mai calde nu doar că se amestecă mai uşor, dar vor face ca felul de mâncare să iasă mai bun.

Pastele prea moi strică reţeta

Pastele nu trebuie să fie lăsate să stea prea mult la fiert în apă, deoarece se pot înmuia şi nu vor mai fi la fel de gustoase. Fierbe pastele cu 2 minute mai puţin în apă decât scrie pe ambalaj, apoi adaugă-le în oala cu sos şi lasă-le pe foc pentru 2 minute. În aşa fel, pastele vor fi fierte perfect şi vor extrage şi gustul sosului.

Sarea usucă friptura

Adăugarea unei cantităţi mari de sare în mâncare nu doar că te va face apoi să bei mai multă apă decât de obicei, ci poate fi şi o greşeală de gătit. Evită să pui sare pe friptură înainte să o pui la cuptor, să o prăjeşti sau să o pui pe grătar! Este posibil ca friptura să se usuce şi să îşi piardă aroma.

Prea multă apă distruge calitatea orezului

Dacă orezul va fi gătit în prea multă apă, el va deveni umed. În cazul în care te confrunţi cu această problemă, scoate capacul de pe oală şi lasă orezul să se gătească încă 5 minute, apoi scurge toată apa cu ajutorul unei strecurătoare. Dacă orezul încă este udat, îl poţi fierbe la cuptor timp de 5 minute. Poţi adăuga peste orez creveţi sau carne.

Hârtia de copt te poate salva

Aşezarea prăjiturilor direct în tavă poate fi o greşeală, mai ales dacă îţi doreşti să scoţi prăjiturile din cuptor întregi. Aşază întotdeauna hârtia de copt pe toată suprafaţa tăvii, apoi adaugă aluatul peste ea. De asemenea, ca să te asiguri că prăjitura nu se va lipi, poţi pune sub tavă, în cuptor, o oală cu apă. Aburul care se va ridica în sus, în timpul fierberii, va ajuta prăjitura să nu se lipească.

Sursă foto: Shutterstock