Iaurturile pe care le luăm din comerţ. Cât sunt de sănătoase?

1 iaurt jpg jpeg

Experţii Asociatiei Pro Consumatori (APC) au demarat o campanie prin care îşi propun să-i înveţe pe consumatori să înţeleagă eticheta produselor alimentare, înainte de a le cumpăra, respectiv consuma.

Iaurtul, de exemplu, se regăseşte pe rafturile supermarketurilor în diferite variante, compoziţii şi arome. Cât este de sănătos şi ce este indicat să alegem? Nutriţionişti explică de ce laptele de vacă şi derivatele din el au avantaje şi dezavantaje şi cu ce îl putem înlocui în dieta zilnică.

”Din pacate, iaurtul fabricat in sistem industrial, cu mici exceptii, nu mai are nimic in comun cu procesul natural de obtinere al acestuia, adica prin fermentarea naturala a laptelui nestandardizat de catre bacteriile de fermentatie. Multe sortimente de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat si omogenizat, lapte praf degresat, concentrate proteice de origine lactata obtinute prin ultrafiltrare si grasimi din lapte. Le recomand consumatorilor sa cumpere acele tipuri de iaurt care au pe eticheta mentiunea „Produs romanesc”, fapt care atesta ca acel produs s-a obtinut numai din lapte romanesc. A nu se confunda mentiunea „Produs romanesc” de pe eticheta unor iaurturi cu mentiunea “Produs in Romania”, care poate ascunde faptul ca acel iaurt contine si lapte din afara tarii, amestecat cu lapte romanesc”, spune Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

Citeşte şi: Remedii împotriva fumatului: Lista alimentelor care te scapă de ţigări

Părerea nutriţionistului Dumitru Bălan, în legatură cu iaurturile care se găsesc pe piaţă

Nutriţionistul a scris pe pagina sa de Facebook câteva aspecte importante privind sănătatea noastră şi alegerile alimentare pe care le facem:

A venit timpul sa aflam cu totii raspunsul unei intrebari care sta deseori pe buzele romanilor, fiind de parere ca studiul APC referitor la calitatea iaurturilor de pe piata noastra va rezolva definitiv acest puzzle extrem de complex. Desi nu sunt un fan declarat al produselor lactate, sunt un consumator de iaurt, de aceea am acceptat cu mare placere invitatia APC de a dezvolta acest subiect si m-as bucura nespus daca ai tine cont de urmatoarele lucruri, atunci cand vei pasi pragul magazinelor noastre.

Cert este ca in urma cu mai bine de 5 ani am decis sa nu mai consum laptele de vaca, argumentele acestei decizii fiind rationale si foarte bine documentate. Dupa multe cercetari efectuate pe parcursul acestor ani in zona alimentatiei sanatoase, am ajuns la concluzia ca tot echilibrul organismului nostru se afla in zona sistemului digestiv, fiindca aceasta zona cuprinde aprox. 90% din celulele imunitare, intelegand in acelasi timp ca ingestia unui aliment greu digerabil este asociata cu aparitia unor dezechilibre majore la nivelul florei intestinale, existand riscul aparitiei unor afectiuni cronice care scad speranta de viata.

1. Iaurtul din lapte de capră, printre cele mai sănătoase

S-a dovedit ca laptele de capra ar ajuta in procesul utilizarii digestive si metabolice a mineralelor precum Fierul, Calciul, Fosforul sau Magneziul. Analizand din mai multe perspective concluziile acestor cercetatori, am inteles ca laptele de capra este mai usor asimilabil de organismul uman, intrucat moleculele de grasime din acest lapte sunt mult mai mici decat cele regasite in laptele de vaca, in plus contine mai putina lactoza, favorizand digestia. Saptamanal sunt intrebat de catre multi parinti daca este sau nu sanatos pentru un copil sa consume lactate, cu toate ca ei cunosc destul de bine reticenta mea fata de laptele de vaca, insa a sosit timpul sa elucidez si acest mister. Da, e adevarat ca nu le recomand copiilor sa bea laptele animal, dar in acelasi timp pot consuma foarte bine lactate precum iaurtul, kefirul sau branza proaspata de capra, continand multi nutrienti pe care nu ii regasim in zona vegetala. In plus, iaurtul nu contine mai deloc lactoza greu digerabila, intrucat bacteriile benefice o devoreaza la propriu in urma fermentatiei naturale. Pe mine ma bucura foarte mult ca in ultimii ani tot mai multi producatori romani au inceput sa isi extinda portofoliul de produse in zona lactatelor de capra, iar astazi vom gasi cu siguranta multe alternative sanatoase, comparandu-le cu cele din trecut.

Citeşte şi: Produsul pe care orice femeie îl are în geantă este soluţia pentru tăieturi şi vânătăi

2. Care sunt iaurturile de evitat

Constatam cu totii ca rafturile magazinelor nu mai suntmonopolizate de produsele lactate de vaca si este foarte bine ca incepem sa constientizam din care zone nutritionale vine sanatatea. Personal, evit iaurturile de vaca sau de bivolita sau iaurturile care contin suplimentar si smantana, dar aleg intotdeauna iaurturile naturale de capra care nu contin alte ingrediente decat laptele de capra si culturile lactice selectionate, iar variantele de iaurt care contin si tulpini de probiotice adaugate suplimentar dupa procesul pasteurizarii reprezinta de departe cele mai bune optiuni, astfel incat sa se asigure popularea intestinului nostru cu microbii benefici vietii.



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg