Îţi distrug ficatul mai mult decât alcoolul şi zahărul, dar sigur şi tu le iei

Medicamentele care afecteaza ficatul jpeg

Când oamenii se gândesc la boli hepatice, primul vinovat pe care îl găsesc este excesul de alcool. Însă mai există nenumărate obiceiuri zilnice care îţi stresează ficatul. Dincolo de alcool, printre acestea se regăsesc şi alimentele grase, zahărul sau medicamentele.

Ficatul este unul dintre cele mai sensibile organe ale omului, fiind esenţial pentru supravieţuire. De aceea este numit şi "uzina organismului", căci toate substanţele ingerate sunt prelucrate la nivelul acestuia.

Excesul de alcool are efecte negative asupra sănătăţii ficatului, acest lucru îl ştim cu toţii, el putând provoca ciroză. Încearcă că bei alcool mai rar sau evită-l, mai ales dacă îţi dai seama că nu îţi face bine. Încearcă să te limitezi la un singur pahar pe zi (femeile) şi două (bărbaţii).

Excesul de zahăr poate afecta sănătatea ficatului. Una dintre funcţiile ficatului este să transforme zahărul în grăsimi. Iar dacă cantitatea de zahăr este excesivă, organul va produce mai multe grăsimi. În plus, pe termen lung poate dezvolta boala care se numeşte ficat gras.

Vezi ce alte alimente NU sunt recomandate pentru ficat.

 

Cum îţi afectează medicamentele ficatul

De ficare dată când te îmbolnăveşti, prima reacţie este să iei medicamente. De prea puţine ori te gândeşti însă că acestea pot face şi rău organismului, mai ales dacă sunt folosite în doze prea mari, pe perioate îndelungate sau în combinaţii periculoase.

Dr. Bogdan Macadon, medic specialist de medicină internă, spune că, prin definiţie, reacţiile adverse ale unui medicament sunt cele care survin întâmplător la dozele terapeutice utilizate în mod obişnuit.

Aproximativ 10% dintre bolnavii internăţi într-un serviciu de medicină interna fac reacţii adverse la medicamente. Din totalul reacţiilor adverse ale acestora, numai 8-10% duc la afectarea ficatului.

Citeşte şi: Ce se întâmplă în corpul tău când iei analgezice fără reţetă

Unul dintre medicamentele care afectează ficatul este banalul paracetamol. Potrivit specialiştilor britanici, citaţi de Daily Mail, riscul este mai mare de a sfârşi din cauza ficatului care cedează de pe urmă unei supradoze accidentale decât din cauza celei intenţionate.

Mulţi iau paracetamol sau/şi alte medicamente ce conţin aceeaşi substanţă activă şi din dorinţa de a ameliora anumite dureri, cum ar fi cele de spate, stomac, cap şi dinţi. În aceste cazuri trebuie să se reţină că sub nicio formă nu trebuie să se depăşească 8 tablete de 500 mg pe zi, adică echivalentul a 4 g.

Sursă: doctorulzilei.ro, ziare.com



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg