Îţi simţi mereu gura uscată? Nu ignora acest simptom!

1 gura uscata jpg jpeg

Senzaţia de gură uscată, însoţită de lipsa salivei, de buze crăpate şi de sete accentuată, creează, de cele mai multe ori, disconfort. Aceste neplăceri pot semnala deshidratarea corpului, dar şi posibile afecţiuni.

Cauzele gurii uscate

Există mai multe cauze ale gurii uscate, cum ar fi stresul, fumatul sau îmbătrânirea. În plus, unele persoane au obiceiul de a respira pe gură, mai ales noaptea, iar acest lucru împiedică formarea salivei. Deshidratarea, în special pe perioada verii, de asemenea se numără printre factorii care duc la apariţia sindromului de gură uscată.

Xerostomia, cunoscută şi sub numele de gură uscată, nu este o boală, ci un simptom al unei afecţiuni, ce poate fi cauzat şi de anumite boli, precum diabetul zaharat, diabetul insipid, tumori ale glandelor salivare, hiposecreţie acidă severă (aclorhidrie), boala Parkinson, sindromul Gougerot-Sjögren – afectează direct glandele salivare şi apare, mai ales, la femeile cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani. De vină pentru uscarea gurii poate fi şi unele medicamente. Printre pastilele care pot avea acest efect se numără unele antihistaminice, unele analgezice, diuretice, antihipertensive şi unele antidepresive.

Importanţa salivei

Senzaţia de gură uscată este cauzată de scăderea cantităţii de salivă. Lipsa acesteia poate duce, deseori, la probleme de sănătate, în special de natură stomatologică. Având rol de dezinfectant natural al gurii, saliva ajută la prevenirea cariilor dentare. În plus, contribuie la stimularea papilelor gustative, pentru a percepe gustul alimentelor, şi influenţează procesul digestiv. Xerostomia apare, cel mai frecvent, la persoanele în vârstă şi la cele care obişnuiesc să respire pe gură.

Pe lângă lipsa salivei, printre simptomele xerostomiei se numără respiraţia urât mirositoare, buze uscate, apariţia aftelor, durerilor în gât, dificultăţilor de vorbire şi de înghiţire, precum şi sete intensă, mai ales noaptea.

Pentru prevenirea apariţiei sindromului de gură uscată, este recomandat să:

  • limitezi consumul de tutun, alcool sau chiar de cafea şi de băuturi acidulate care pot agrava simptomele;
  • să bei regulat cantităţi mici de apă pentru a umezi gura şi să plasezi un umidificator în dormitor, mai ales noaptea.

Drd. dr. Cosmin Dima, lector internaţional implantologie avansată şi estetică dentară

Pacienţii cu hipofuncţie a glandelor salivare, numită şi xerostomie se plâng, de obicei, de uscăciunea gurii, dificultăţi de înghiţire şi/sau vorbire. De asemenea, tolerează cu greu mâncarea acidă, picantă, crocantă şi adesea acuză modificări ale gustului sau dificultăţi în purtarea protezelor mobilizabile. În urma acestei afecţiuni, pacienţii dezvoltă mult mai frecvent candidoze la nivelul cavităţii bucale, carii (mai ales la baza dinţilor) şi halitoză (respiraţie urât mirositoare). Xerostomia poate genera de la disconfort moderat până la o stare de rău general. Mai multe strategii pentru tratamentul xerostomiei au fost propuse în ultimii ani şi toate au drept scop atenuarea simptomelor pacienţilor şi/sau creşterea fluxului salivar. Remediile uşoare sunt hidratarea adecvată, creşterea umidităţii pe timp de noapte, evitarea unor substanţe  iritante şi a alimentelor dure, precum şi utilizarea gumelor de mestecat fără zahăr. Medicamentele includ lubrifianţi pentru mucoase, înlocuitori de salivă şi stimulente de salivă.

Sursă imagine: www.santemagazine.fr