La ce se referă, de fapt, expresia „Te-a tras curentul”. Mit sau realitate?

1 te a tras curentul jpg jpeg

Expresia „m-a tras curentul” este foarte des utilizată de către români. Mulţi spun că sunt victimele directe ale acestui fenoment şi se confruntă cu dureri de cap, de spate sau cu răceli serioase. Alţii consideră că este doar un mit inventat de români. Este real pericolul dat de curent sau este doar o idee preluată din moşi-strămoşi?

Foarte multe persoane cred că acest curent aduce cu el o adevărată primejdie şi devin temătoare în momentul aerisirii unei camere sau când se află între două geamuri deschise. Alţii iau în derâdere acest aspect şi consideră că nu există pericolul să se îmbolnăvească. Specialiştii spun că trebuie să fim atenţi la nivelul de temperatură pe care o anumită zonă a corpului o primeşte şi nu trebuie să fim indiferenţi în faţa acestui fenomen.

Ce se întâmplă când „te trage curentul”

Curentul de aer reprezintă o variaţie de temperatură, ce produce o mişcare a maselor de aer asupra unei anumite regiuni a corpului tău. Statul între două geamuri deschise poate amplifica anumite neplăceri.

Printre acestea se numără durerea de cap, durerea de dinţi, dureri musculare sau junghi intercostal. De exemplu, atunci când te doare capul, expunerea la curent sau la frig poate amplifica această durere pe care o aveai deja. În momentul în care te afli într-o cameră cu uşa şi fereastra deschisă se crează un flux de aer care amplifică neplăcerile. Fluctuaţia frig-cald răceşte o anumită zonă a corpului tău, curenţii de aer scad temperatura organismului în zona de expunere, iar corpul va avea mai multe reacţii nedorite. Totodată, specialiştii spun că atunci când suntem expuşi prea mult la un „curent de aer”, bacteriile, virusurile şi factori alergeni circulă mai repede, motiv pentru care suntem predispuşi la ochi înroşiţi, strănut sau nas înfundat.

Cum să ne ferim de curent

Nivelul de protecţie ţine de fiecare în parte. Unele persoane sunt afectate în mod direct de acest fenomen, altele pot sta toată ziua cu uşile şi geamurile deschise şi să nu aibă nimic. În funcţie de nevoile tale, este recomandat să îţi fixezi temperatura optimă în camera în care îţi desfăşori activitatea, fără să simţi că stai într-o zonă în care aerul circulă intens şi îţi poate creea neplăceri.

Sursă foto: Shutterstock



Recente

Placinta Bougatsa  Sursa foto shutterstock 1961595190 jpg
hot coffee cup with spoon plate jpg
young beautiful girl wearing orange t shirt looking unwell touching her cheek feeling toothache standing isolated orange background jpg
Terina din ficat de pui  Sursa foto shutterstock 700168540 jpg
17c92fd4 0e7a 633a cb4c b49782af2ff1 jpg
femeie care face shopping jpg
Sistemul de supraveghere pe intelesul tuturor Ghid pentru cei nefamiliarizati cu tehnologia jpg
clickpentrufemei ro (1) jpg
Kataifi  Sursa foto shutterstock 1702018876 jpg
Piept de pui umplut  Sursa foto shutterstock 508811962 jpg
sport in familie jpg
Gem de pepene galben  Sursa foto shutterstock 2336011795 jpg
Terina cu pui si fistic  Sursa foto shutterstock 623729516 jpg
hands writing notebook with casseroles ad food jpg
word no made sugar cup coffee pink background flat lay jpg
Desert grecesc Galaktoboureko  Sursa foto shutterstock 2170010785 jpg
pe plajă  foto   Profimedia jpg
clickpentrufemei ro jpg
Terina cu pui si fistic  Shutterstock 162327497 jpg
Imagine 1 jpg