Leacul minune al primăverii ce se vinde cu 10 lei kilogramul. Curăţă organismul de toxine şi întăreşte sistemul imunitar

2 leurda jpg jpeg

Leurda este cunoscută ca remediu natural, se spune, de milenii. Este leacul din lunile de primăvară pe care natura îl oferă organismului pentru a se curăţa de toxine şi a întări sistemul imunitar.;

Folosită intens în tratamente naturiste, pe tot continentul, a fost votată recent drept „planta mileniului III în terapie neconvenţională”.

Leurda, denumită şi usturoiul ursului, deoarece este consumată de urşi ca medicament purificator după perioada de hibernare, este o plantă sălbatică ce creşte numai în pădurile din Europa Centrală, nereuşindu-se până în prezent aclimatizarea ei în nici o altă regiune.

Frunzele acestei plante sunt extrem de bogate în substanţe care aduc mari beneficii sănătăţii predominând sulfura de alil,care îi imprimă gustul şi mirosul caracteristic.

Usturoiul sălbatic abundă în carotenoizi,vitaminele A şi C,levuloza,ulei eteric complex şi săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.

Leurda este unul dintre cele mai puternice remedii din natură. Poate fi consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, acţionează favorabil în numeroase afecţiuni.

Tinctura de leurdă

tincutra de leurda jpg jpeg

Se pun într-un borcan 100 de grame frunze de leurdă fin tocate (eventual mixate), care se acoperă cu 300 ml de alcool alimentar de 50 de grade, amestecând continuu. Se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat vreme de 12 zile.

 După trecerea timpului de macerare, preparatul se strecoară, iar extractul astfel obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare.

Se administrează de regulă două linguriţe de tinctură de 4 ori pe zi, în tratamente cu o durată de 1-3 luni.

Ceai de leurdă

ceai de leurda jpg jpeg

Ceaiul de leurdă, consumat cu regularitate, ajută la vindecarea bolilor aparatului digestiv şi combate viermii intestinali – limbricii, oxiurii şi alte specii parazitare.

Se toarnă 250 ml. (o cană) de apă clocotită peste 10 gr. de frunze de leurdă uscate, mărunţite groscior. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează şi se consumă.

Se administrează 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă, timp de 3 săptămâni. În cazul oxiurilor, pe lângă consumul regulat de ceai, se vor face, seara şi dimineaţa, băi de şezut cu infuzie de leurdă.

Decoct de leurdă

leurda ceai jpg jpeg

Această poţiune acţionează ca un valoros adjuvant în hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, convalescenţă după accident vascular sau infarct miocardic. Este un vermicid natural excepţional, eliminând paraziţii intestinali.

La 250 ml. (o cană) apă se pun 2 linguri de tulpină şi rădăcină mărunţite groscior. Se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 30 de minute, completându-se treptat apa care se evaporă.

Decoctul de leurdă poate fi păstrat la frigider maximum 3 zile.  

Salată de leurdă

salata de leurda jpg jpeg

Vezi

cum se pregăteşte salata de cartofi cu leurdă.

Sursa: topremediinaturiste.ro