3 metode de a găti rapid și simplu carnea de somon

Proaspăt sau afumat, somonul este unul dintre cei mai populari pești la noi, de foarte mulți ani. Are o carne aromată și gustoasă, bogată în grăsimi sănătoase.

image

Descoperă mai jos trei metode de a găti rapid somonul la perfecție, astfel încât să te bucuri alături de cei dragi de preparate sănătoase și gustoase.

3 tehnici pentru a găti somonul la perfecție

Somonul este un pește cu o carne bogată în acizi grași esențiali Omega-3 și grăsimi polinesaturate, motiv pentru care consumul lui ajută la scăderea nivelului de colesterol rău. În plus, carnea de somon este o sursă importantă de energie și proteine de bună calitate. Foarte versatilă, carnea de somon poate fi consumată crudă, cu condiția să fie foarte proaspătă, în preparate precum sushi, afumată, la cuptor, la grătar ori la tigaie.

Un pește savuros, somonul poate fi preparat în diferite moduri. Iată mai jos trei dintre cele mai simple variante.

Somon la cuptor

Aceasta este una dintre cele mai folosite tehnici, pentru că este și cea mai simplă dintre toate. Poți prepara un file de somon pe hârtie de copt, în tavă, simplu sau însoțit de legume și sosuri. Este recomandat ca fileul să fie așezat cu pielea în jos, în tava de copt, pentru că, astfel, peștele rămâne suculent. Sarea, piperul și, eventual, coaja rasă de lămâie sunt cele mai simple condimente pentru acest pește, pe care, în prealabil, este bine să îl ungi cu puțin ulei. Carnea se lasă la cuptor 15-20 de minute, în funcție de grosime, la o temperatură de 200°C.

O alternativă poate fi și somonul en papillote, respectiv preparat în pachețel din hârtie de copt. Aceasta este o modalitate simplă și sănătoasă de a pregăti carnea de somon. Pentru o reteta de file de somon rapidă, pune carnea pe o bucată de foaie de copt, cu câteva legume, de exemplu, ceapă, usturoi, dovlecei, morcovi, și ierburi la alegere, dar și cu puțin ulei sau unt și vin alb. Pliază foaia de copt și sigileaz-o pe margini, astfel încât să obții un plic. Pune peștele în tavă și lasă-l la copt 15 minute, la 200°C.

Somon poșat

Această metodă de preparare a somonului poate dura mai mult, dar este una foarte sănătoasă. În plus, păstrează întreaga savoare a peștelui. Pune fileul de pește într-o cratiță și acoperă-l cu supă foarte fierbinte de pește sau de legume. Pentru a da aromă peștelui, pune în supă zeamă de lămâie, sare și piper, dar și verdețuri, precum mărarul și pătrunjelul, ori ceapă. Supa poate fi, de asemenea, combinată cu vin alb. Lasă peștele la foc mic în supă, timp de 10 minute, apoi scoate-l și servește-l cu garnitura preferată.

Somon la tigaie

Pentru a găti corect somonul la tigaie, ai nevoie, mai întâi, de un vas potrivit, cu suprafață antiaderentă. Uleiul din tigaie trebuie să fie bine încins, înainte de a pune peștele, care trebuie să stea, în prealabil, la temperatura camerei, o jumătate de oră. Pune fileul de somon în tigaie, pe partea cu piele, și gătește-l la foc mediu, câte 5 minute pe fiecare parte. Carnea este gătită dacă, atunci când bagi furculița în ea, se destramă în fulgi.

Cu ce garnituri servești somonul

Gătit simplu, după metodele de mai sus, somonul poate fi însoțit de o varietate de garnituri. Carnea lui fragedă și savuroasă se combină foarte bine mai ales cu legume verzi, de exemplu, spanac, broccoli, sparanghel și varză de Bruxelles, dar și cu surse de carbohidrați, de la cartofi - copți, piure, prăjiți - și orez, de exemplu un risotto cu ciuperci, la quinoa și paste, cu sosuri albe sau roșii.

Preparat la cuptor, la tigaie sau poșat, somonul este un aliment delicios și foarte sănătos. Tehnicile de mai sus te vor ajuta să gătești carnea de somon rapid și ușor, astfel încât să te bucuri de mai mult timp alături de cei dragi.

Sursa foto: Pixabay