5 lucruri pe care să le faci pentru a-ți întări sistemul imunitar
Sistemul imunitar este o rețea complexă de celule și proteine ce apără organismul împotriva infecțiilor. El păstrează o evidență a fiecărui microb pe care l-a învins vreodată, astfel încât să poată recunoaște și distruge rapid microbul în cazul în care acesta intră din nou în organism.
Unele infecții, cum ar fi gripa și răceala comună, trebuie combătute de mai multe ori, deoarece există viruși diferiți sau tulpini ale aceluiași tip de virus care pot provoca aceste boli.
Oricât de simplu ar părea, sistemul nostru imunitar este de fapt o rețea extraordinar de complexă, de ale cărei caracteristici și funcții depinde starea de sănătate a organismului nostru. În continuare, îți vom prezenta 5 lucruri pe care le poți face pentru a-ți întări sistemul imunitar.
1. Consumă fructe bogate în Vitamina C și antioxidanți
Sistemul imunitar este asemeni unui mușchi pe care trebuie să îl antrenezi pentru a-i optimiza funcția, astfel încât, atunci când trebuie cu adevărat să îl folosești, să-și poată îndeplini cu brio atribuțiile.
Mergi la un supermarket? Ai putea adăuga pe lista de cumpărături câteva produse extrem de sănătoase, ce pot susține eficient apărarea naturală a organismului și te pot proteja mai bine de viruși, bacterii și substanțe nocive.
Cele mai bune fructe pentru a-ți întări sistemul imunitar sunt afinele. Anumite substanțe din aceste fructe delicioase ajută la apărarea tractului respirator de infecții. Acestea se numesc bioflavonoide și sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante.
De asemenea, aproape toate citricele pe care le știi, inclusiv portocalele, lămâile, limetele, grapefruit și clementinele, conțin multă vitamina C, o vitamină importantă pentru întărirea sistemului imunitar. Astfel, este ușor să incluzi o doză de sănătate la fiecare masă sau în băuturi consumând citrice. Și, deoarece organismul tău nu produce vitamina C, ar trebui să te asiguri că îți faci în mod regulat provizii din surse naturale.
2. Ai grijă de flora intestinală
Cea mai mare pondere a funcționalității sistemului imunitar se petrece în intestin, unde trăiesc trilioane de bacterii. De aceea, hrănirea bacteriilor benefice găzduite acolo și menținerea la distanță a celor rele este esențială pentru a crea un răspuns imunitar puternic.
Îngrijirea corectă a florei intestinale necesită o abordare multiplă ce include o nutriție adecvată, suplimente și multe altele. Poți avea grijă de flora intestinală hrănind bacteriile prietenoase care locuiesc în intestin. Unul dintre cele mai bune moduri de a face acest lucru este prin adăugarea unui probiotic la rutina alimentară. Acesta poate îmbunătăți și menține sănătatea imunitară și digestivă.
3. Hidratarea este extrem de importantă
Știi deja că apa este extrem de importantă pentru organism, însă știi că are un rol important și în susținerea sistemului imunitar?
Limfa, un fluid din sistemul circulator care transportă în tot corpul celulele imunitare importante ce luptă împotriva infecțiilor, este alcătuit în mare parte din apă. Deshidratarea încetinește circulația limfei în organism, ceea ce duce uneori la afectarea sistemului imunitar.
Chiar dacă nu faci exerciții fizice sau nu transpiri, trebuie să știi că pierzi în mod constant apă prin respirație și prin urină. Pentru a-ți ajuta sistemul imunitar, asigură-te că înlocuiești constant apa pe care o elimini.
4. Minimizează stresul
Fie că apare ca răspuns imediat la un eveniment sau se acumulează în timp, este important să înțelegi că stresul îți afectează sănătatea, având un impact direct și asupra sistemului imunitar.
În timpul unei perioade stresante corpul emite ceea ce numim răspuns la stres. Acesta este menit să te ajute să faci față situațiilor stresante pe care le întâlnești. Din nefericire, acest răspuns suprimă, de asemenea, sistemul imunitar, crescând astfel șansele de infecție sau de boală.
Atunci când acționează ca un inhibitor al imunității, stresul se strecoară și se instalează în organismul nostru, afectând pofta de mâncare, obiceiurile de somn, chiar și rutinele zilnice.
Stresul este diferit pentru fiecare persoană, iar modul în care îl gestionăm este și el diferit. Având în vedere efectul pe care îl poate avea asupra sănătății tale, este important să știi cum să identifici stresul. Și, fie că este vorba de respirație profundă, meditație, rugăciune sau exerciții fizice, ar trebui să te familiarizezi cu activitățile care te ajută să reduci stresul.
5. Petrece timp în aer liber
Ia în considerare o expunere moderată la lumina soarelui de câteva ori pe săptămână. Vitamina D este imperativă pentru întărirea sistemului imunitar. Dacă nu reușești să ieși afară, ia în considerare un supliment de vitamina D ca înlocuitor. Totuși, ar fi păcat să ratezi o plimbare prin parc. Aerul proaspăt este benefic pentru sănătate, iar o schimbare de peisaj este întotdeauna binevenită. Bineînțeles, odată cu expunerea la soare, este la fel de important să porți SPF, pentru menținerea sănătății pielii.
În concluzie, este extrem de important ca sistemul imunitar, această rețea complexă ce cuprinde celulele pielii, sângele, măduva osoasă, țesuturile și organele să funcționeze corespunzător, pentru a-ți proteja organismul împotriva agenților patogeni potențial dăunători, cum ar fi bacteriile și virușii și a limita daunele provocate de agenți neinfecțioși.
Pentru a îndeplini această atribuție, fiecare componentă a sistemului imunitar trebuie să-și îndeplinească funcția. Cel mai bun mod în care te poți asigura că acest lucru se întâmplă este să-ți însușești obiceiuri benefice pentru tine și implicit pentru sistemul imunitar.
Sursă foto: Shutterstock.com