5 mituri despre infertilitate demontate chiar de specialist

1 inferetilitate jpg jpeg

Statisticile arată că unul din patru cupluri care îşi doreşte cât mai curând un copil nu a reuşit să obţină o sarcină deşi încearcă acest lucru de 1-5 ani. Până să se adreseze medicului pentru a afla unele lucruri despre infertilitate dar şi cauza exactă pentru care nu pot concepe, unii pot avea convingeri total greşite despre această afecţiune.

Iată care sunt cele mai comune mituri despre infertilitate, analizate şi demontate de Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Doar femeile pot fi infertile

Greşit! Infertilitatea afectează în exact aceeaşi măsură şi bărbaţii, procentul fiind egal: în 50% dintre cazuri problema este la femeie, în 50% la bărbat. Ca şi în cazul femeilor, şi în cel al bărbaţilor pot exista anomalii hormonale şi medicale, funcţionale şi anatomice, infecţioase, imunologice, genetice sau psihologice.

Dacă aveţi deja un copil, nu există o problemă de fertilitate

Şi în acest caz, datele statistice dărâmă acest mit: circa 30% dintre cazurile de infertilitate sunt consemnate după naşterea unui copil. Aşadar, având un copil nu reprezintă o garanţie că îl veţi putea avea şi pe al doilea fără dificultăţi, pe cale naturală. Eventualele disfuncţii pot apărea oricând, atât la femeie cât şi la bărbat.

Suplimentele alimentare din plante pot vindeca infertilitatea

Industria de publicitate n-ar mai exista dacă n-ar exagera... „A promite că un supliment alimentar te poate ajuta să rămâi însărcinată şi că administrarea lui nu este sub nicio formă dăunătoare organismului, este o cruzime faţă de cei care îşi doresc cu ardoare un copil. Da, poate că unele dintre ele pot stimula oarecum fertilitatea, însă nu pot vindeca o cauză reală, medicală, de infertilitate”, subliniază dr. Andreas Vythoulkas. Iar produsele prezentate ca fiind naturale nu sunt total inofensive.Unele dintre ele creează reacţii la interacţiunea cu anumite medicamente, iar altele pot dăuna grav sănătăţii dacă nu sunt utilizate în dozele corecte.

Ejacularea este garanţia fertilităţii

Marea majoritate a bărbaţilor care suferă de infertilitate nu constată semne evidente că ceva nu este în regulă. Dar o funcţie erectilă sănătoasă şi o ejacularea normală nu garantează că şi sperma este de calitate. Performanţa sexuală şi fertilitatea nu au nicio legătură una cu cealaltă. Numărul de spermatozoizi, forma şi motilitatea lor sunt realele cauze ale infertilităţii masculine.

Relaxarea te ajută să poţi concepe

Ce simplu ar fi! Şi existenţa specialiştilor în infertilitate nici nu s-ar mai justifica... Da, eliminarea stresului, relaxarea şi gândirea pozitivă sunt necesare. Dar trebuie avut în vedere lucrul cel mai important: acela că infertilitatea nu este o afecţiune psihologică, ci una medicală. „Garantat că nici măcar o lună de zile petrecută la Paris sau în Maldive nu poate trata endometrioza ori sindromul ovarelor polichistice, pentru a face posibilă obţinerea sarcinii”, a mai spus dr. Vythoulkas.

Sursă imagine: www.doctissimo.fr