5 semne de infertilitate care să te trimită la specialist
Infertilitatea, în egală măsură feminină cât şi masculină, este un diagnostic atât de des întâlnit, încât a devenit îngrijorător. Accentuarea declinului fertilităţii a determinat catalogarea afecţiunii – total îndreptăţit - ca problemă globală de sănătate publică.
Studiul Asociaţiei pentru Reproducere Umană din România, făcut public anul trecut, arată că peste tot în lume comportamentul reproductiv a suferit transformări importante, iar fertilitatea scade într-un ritm accelerat şi în România, situându-se sistematic sub nivelul de înlocuire a generaţiilor (de circa 2,1 născuţi-vii la o femeie).
Semnele infertilităţii, chiar dacă subtile şi adesea ignorate, există. Dacă ele ar fi recunoscute şi ar fi tratate problemele medicale care conduc la infertilitate, cu siguranţă ca s-ar câştiga un timp preţios. Despre aceste semne – mai mult sau mai puţin subtile – a vorbit Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
În cazul femeilor, unul dintre aceste semne este reprezentat de menstrele neregulate, pentru că acest lucru înseamnă că nici ovulaţia nu are loc în mod regulat. Ovulaţia neregulată poate fi cauzată de diferite probleme medicale precum sindromul ovarelor polichistice, afectări tiroidiene sau de faptul că femeia este supra ori subponderală.
Un alt semn care poate indica o afecţiune a cărei consecinţă este infertilitatea se referă la menstrele prelungite şi foarte dureroase. Femeile care se confruntă cu astfel de probleme pot fi suspectate că suferă de endometrioză, una dintre principalele cauze de infertilitate.
„Printre simptomele acestei afecţiuni se mai numără durerile pelvine cronice şi în afara perioadei menstruale, durerile de spate, oboseala, stările de greaţă, problemele intestinale şi durerea în timpul actului sexual”, precizează dr. Andreas Vythoulkas.
Şi pentru că s-a amintit de durerea în timpul actului sexual (dispareunia), şi aceasta poate reprezenta un indiciu al unei probleme de sănătate care influenţează fertilitatea unei femei. Poate fi vorba despre endometrioză, infecţii sau fibroame.
Modificările hormonale pot fi, adesea, cele care împiedică obţinerea unei sarcini. Chiar dacă simptomele acestor modificări sunt nespecifice şi femeia afectată fie nu le observă, fie nu îşi dă seama ce stă la baza lor, specialistul în infertilitate şi/sau endocrinologul, în baza analizelor, pot depista dacă aceasta este cauza infertilităţii. Fluctuaţiile nivelului hormonal pot provoca o inexplicabilă creştere în greutate, acnee severă, reducerea sau chiar dispariţia libidoului, mâini şi picioare reci, apariţia pilozităţii pe faţă.
Un motiv de îngrijoare îl poate reprezenta şi culoarea sângelui menstrual. În mod normal, acesta este de un roşu aprins în primele zile, urmând ca spre finalul perioadei să se închidă la culoare. În schimb, dacă la debut acesta este fie pal, fie – dimpotrivă - foarte intunecat, poate fi semn al endometriozei.
„Femeile care se confruntă cu o astfel de problemă ar trebui să se adreseze unui specialist, mai ales dacă doresc să rămână însărcinate şi acest lucru nu s-a întâmplat încă, în ciuda faptului că au raporturi sexuale regulate şi nu folosesc metode contraceptive de cel puţin un an”, a mai precizat dr. Vythoulkas.
Sursă imagine: www.parents.fr