5 sfaturi importante pentru un cuplu care nu obţine sarcina pe cale naturală

1 obtine o sarcina jpg jpeg

Hotărârea de a avea un copil este de mult luată, dar a trecut un an şi... nu s-a întâmplat nimic. Potrivit dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, este cazul să vă adresaţi unui specialist. Nu mai e de aşteptat, pentru că timpul curge, de obicei, în defavoarea voastră.

Da, este adevărat, faptul că nu s-a putut obţine o sarcină pe cale naturală poate naşte un sentiment de frustrare. Şi este firesc să fie aşa. Însă nu trebuie să fie o capitulare! Pe de o parte pentru că poate la mijloc se află cauze de natură medicală care, o dată rezolvate, fac posibilă obţinerea sarcinii, iar pe de altă parte pentru că medicina modernă are soluţii şi pentru cazurile în care pare că ele n-ar mai exista. Iată care sunt cele mai importante sfaturi de care ar trebui să ţină cont un cuplu care nu a putut obţine o sarcină pe cale naturală.

Adresaţi-vă unui specialist în infertilitate

Din păcate, marea majoritate a cuplurilor din România care suferă de infertilitate nu ştiu cui să se adreseze pentru rezolvarea acestei probleme. Sau nu se adresează specialistului potrivit. „Datele statistice arată că 91% dintre cuplurile care nu reuşesc să obţină o sarcină pe cale naturală se adresează ginecologului”, afirmă dr. Andreas Vythoulkas. În mod corect, de efectuarea investigaţiilor, stabilirea diagnosticului, prescrierea şi urmărirea tratamentelor pentru fertilitate se ocupă specialistul în infertilitate. Acelaşi care, în funcţie de rezultatele obţinute, poate recomanda şi fertilizarea in vitro, alegând tehnica potrivită pentru respectivul cuplu.

Efectuaţi toate analizele recomandate de specialist

De stabilirea unui diagnostic corect depinde eficienţa tratamentului şi, desigur, atingerea obiectivului: obţinerea unei sarcini. Şi investigaţiile, şi tratamentele sunt, într-adevăr, costisitoare. Dar nefiind vorba despre tratarea unei... faringite (să zicem) sau de extracţia unei măsele, costurile sunt justificate. Apoi, sincer vorbind, uneori chiar preţul poate face diferenţa în ceea ce priveşte standardele de calitate şi rezultatele tratamentelor.

Nu vă aşteptaţi să aveţi aceleaşi rezultate ca ale altor cupluri

În primul rând trebuie ţinut cont de faptul că nici cauzele şi nici condiţiile nu pot fi identice cu ale cuplurilor pe care le luaţi ca etalon. Cheia reuşitei o reprezintă abordarea personalizată a fiecărui cuplu şi soluţiile individualizate. În acest mod de lucru stă întreaga ştiinţă şi pricepere a unui specialist în infertilitate.

Susţineţi-vă unul pe celălalt în această „luptă”

Poate că aţi observat, permanent s-a făcut referire la persoana a doua plural. Infertilitatea nu este doar problema unuia sau a celuilalt partener, este problema cuplului. Astfel, totul se desfăşoară în tandem, de la efectuarea investigaţiilor şi până la luarea unor decizii. Întregul proces este, fără îndoială, unul stresant. Iar stresul este ultimul lucru de care au nevoie cei doi parteneri. De aceea devine şi mai importantă susţinerea emoţională reciprocă şi încurajările. Gândiţi-vă permanent la ziua în care – tot împreună – vă veţi bucura de venirea pe lume a copilului vostru. Când toate eforturile de până atunci vor fi devenit... istorie.

Nu vă descurajaţi, perseveraţi!

Ajunşi la etapa procedurii de fertilizare in vitro este bine să ştiţi, încă de la început, că nimeni nu poate garanta reuşita de la prima încercare. Şi nu toate cuplurile au aceeaşi şansă de reuşită. Lucrurile acestea le veţi discuta cu specialistul, bineînţeles. „Dacă unele au premise de a obţine o sarcină viabilă într-un timp scurt, pentru altele ar putea fi necesare mai multe cicluri de tratament sau mai multe proceduri”, a declarat dr. Andreas Vythoulkas. Perseverenţa, puterea de a continua şi sacrificiile făcute în toată acesată perioadă vor fi răsplătite până la urmă. Stau dovadă cupluri care nu au renunţat la visul lor nici după 3 sau chiar 5 ani de tratamente, nici după 3, 5 sau chiar 8 fertilizări eşuate, dar care azi îşi ţin în braţe copiii.

Sursă imagine: Ladepeche.fr