7 sfaturi pentru a preveni cancerul de sân. De ce este important să mergi la controalele periodice

1 shutterstock 1494638654 jpg jpeg

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei este cel de sâni, aproape 10.000 de românce fiind depistate anual cu această afecţiune. Statisticile arată că 1 din 8 femei va face cancer mamar la un moment dat în viaţă.

Dacă este descoperit în fază incipientă, cancerul mamar poate fi vindecat în proporţie de peste 90%. De aceea, investigaţiile medicale pentru depistarea acestei boli ar trebui să fie o rutină pentru orice femeie. Controalele periodice ale sânilor trebuie începute cât mai devreme, fiind esenţiale la femeile care au rude (mamă, soră, mătuşă) cu această boală. 

Cancerul mamar se formează în ţesuturile sânului, cel mai adesea în ducte sau în lobuli. Există mai multe tipuri de astfel de boală.

Cancerul mamar neinvaziv include carcinomul lobular in situ şi carcinomul ductal in situ. Cancerul mamar invaziv cuprinde ţesuturile din jurul canalelor de lactaţie. Cea mai frecventă formă este cancerul mamar ductal invaziv, care apare la celulele care căptuşesc ductele. Mai există şi cancerul mamar lobular invaziv, ce se dezvoltă la nivelul lobulilor care formează glanda mamară.

Cancerul mamar inflamator, o formă rară şi agresivă, duce la înroşirea şi umflarea sânului. Progresează repede, fiind dificil de tratat. Boala Paget, o altă formă rară de cancer mamar, se manifestă printr-o leziune la nivelul mamelonului care nu mai trece. 

De ce apare

Frecvenţa cancerului mamar este mai mare după 50 de ani. Potrivit specialiştilor, probabilitatea de apariţie a bolii creşte la femeile la care expunerea la estrogen a fost mai mare (apariţia timpurie a menstruaţiei şi instalarea târzie a menopauzei, lipsa naşterilor sau naşterile târzii). Şi obezitatea este un factor de risc, întrucât determină producerea unei cantităţi mai mari de estrogen. Consumul de alcool, fumatul, terapia de substituţie hormonală administrată la menopauză şi diagnosticul anterior de cancer mamar sunt, la rândul lor, pe lista factorilor incriminaţi.  

Ce poţi face pentru a preveni boala

1.Mergi la controalele periodice recomandate (ecografie de sân, mamografie).

2.Examinează-ţi lunar sânii şi mergi la medic dacă observi modificări suspecte.

3.Evită consumul de alcool, asociat cu apariţia bolii.

4.Fii activă fizic, cel puţin 30 de minute, în fiecare zi.

5.Limitează terapia de substituţie hormonală.

6.Menţine-ţi greutatea normală.

7.Hrăneşte-te sănătos, echilibrat.