Ai alergii? Fă curat!

1 woman chores bathroom home cleaning sink jpg jpeg

În zilele friguroase, dai drumul la calorifere şi nu deschizi larg geamurile decât vreo câteva minute dimineaţa şi seara. Ce rezultă? Creşte numărul de acarieni din casă şi începe să apară sau să se multiplice mucegaiul. Aceste fenomene pot pune în pericol starea de sănătate a tuturor, dar mai ales a persoanelor cu alergii.

Acarienii sunt gândaci microscopici, prezenţi în praful din casă. În mediul exterior, nu reuşesc să supravieţuiască deoarece razele ultraviolete îi distrug imediat. Într-o locuinţă, însă, se înmulţesc în condiţii de căldură şi umezeală, iar alergia la acarieni reprezintă cea mai frecventă formă de alergie respiratorie. Pentru a scăpa de ea trebuie să faci curat. Atenţie, însă, multe produse de curăţenie conţin substanţe care cauzează simptome aemănătoare cu cele ale alergiilor. De fapt, acestea nu provoacă alergii, ci iritaţii. De acea, indiferent că eşti alergică sau nu, foloseşte mănuşi de menaj atunci când te apuci de curăţenie.

Cum să ştergi praful

În primul rând, deschide larg geamurile. Apoi, este foarte important cu ce ştergi praful. Nu folosi un pămătuf sau o cârpă uscată, căci nu vei face altceva decât să împrăştii praful prin casă. Unilizează, în schimb, un material din microfibre, puţin umed. Astfel, vei capta fiecare firicel de praf. De asemenea, şterge praful de sus în jos, adică începând din vârful mobilei până la baza acesteia. Nu uita să cureţi şi lămpile din tavan, ramele tablourilor şi draperiile.

Cât de des speli pernele

După o zi lungă şi grea de muncă, abia aştepţi să pui capul pe pernă, dar nu eşti singura. Şi acarienii iubesc pernele la fel de mult ca tine. De aceea, lasă-ţi pernele, împreună cu aşternuturile afară, la aerisit, cel puţin 15 minute în fiecare dimineaţă. Pernele trebuie îmbrăcate în materiale protectoare şi apoi în feţe de pernă. Ambele trebuie spălate o dată la trei săptămâni, iar pernele la fiecare trei sau patru lune. Este preferabili să alegi perne sintetice, şi nu din puf căci acarienii se hrănesc cu substanţe organice, deci se instalează imediat în pernele din puf. De asemenea, schimbă aşternuturile de două ori pe săptămână. Când faci asta, aspiră şi salteaua. Şi pentru că tot veni vorba de aspirat, nu toate aspiratoarele sunt create egal. Alege unul fără sac şi cu filtru HEPA.

Ce se-ntâmplă în baie

Dacă suferi de alergii respiratorii, o baie neigienizată şi neaerisită poate fi foarte periculoasă. În primul rând, aceasta trebuie să fie tapetată complet cu faianţă, care se spală cu o soluţie pe bază de clor cel puţin o dată pe săptămână. În felul acesta, distrugi atât acarienii, cât şi mucegaiurile. După fiecare baie sau duş, lasă geamurile larg deschise. De altfel, este recomandat ca încăperea băii să fie tot timpul răcoroasă, nu mai mult de 20 de grade Celsius. Altfel, coloniile de acarieni se instalează foarte comfortabil. Şi încă un lucru foarte important: dacă suferi de alergii respiratorii severe, lasă curăţenia pe seama altei persoane, pentru a evita contactul cu acarienii şi mucegaiul.

Citeşte şi: Cu o pensulă îţi poţi schimba locuinţa