Ai o boală cronică? Aşa îţi menţii sănătatea pe caniculă!

1 shutterstock 1096066349 jpg jpeg

În zilele fierbinţi de vară, starea persoanelor diagnosticate cu o boală cronică se poate agrava. De aceea, este indicat să se ţină cont de unele sfaturi, astfel încât complicaţiile să fie evitate.

Cardiacii trebuie să fie mai grijulii 

Pentru menţinerea temperaturii la limite normale, în corp se produc o serie de modificări precum creşterea pulsului, vasodilataţia şi transpiraţia excesivă, aceasta ducând la deshidratare, care favorizează apariţia hipotensiunii. Deshidratarea duce la mărirea compensatorie a numărului de bătăi cardiace, care se resimt sub formă de palpitaţii. Creşterea consumului de oxigen în muşchiul cardiac poate favoriza declanşarea crizelor de angină pectorală. Şi cei cu insuficienţă cardică pot resimţi o agravare a stării.

Din cauza posibilelor efecte ale căldurii, persoanele cu boală cardiacă ischemică, cu insuficienţă cardiacă şi hipertensivii trebuie să evite expunerea la soare. Vara, şi tratamentul antihipertensiv poate fi tolerat mai greu. În cazul pacienţilor cu hipertensiune, medicul poate decide ajustarea tratamentului.  

Crizele de astm pot să apară mai des vara

Canicula şi radiaţiile ultraviolete amplifică poluarea. De aceea, persoanele cu boli respiratorii – astm, insuficienţă respiratorie, bronşită cronică – pot avea mai multe probleme acum. Crizele de astm, tusea, respiraţia greoaie şi iritaţia oculară sunt câteva dintre efectele caniculei asupra acestor bolnavi. Cei cu afecţiuni respiratorii acute sau cronice trebuie să evite să desfăşoare activităţi în aer liber în orele de vârf. 

Creşterea glicemiei, efect posibil

La cei cu diabet, pierderile de lichide pot fi mai accentuate pe caniculă, iar acest lucru favorizează creşterea glicemiei. Prin urmare, bolnavii cu diabet trebuie să îşi monitorizeze mai des glicemia, mai ales înainte şi după efortul fizic. Consumul suficient de apă poate preveni complicaţiile. Poate fi nevoie şi de ajustarea cantităţii de insulină şi a necesarului de alimente sau băuturi.

MĂSURI de urmat   

  • Evită ieşirile sau efortul fizic la orele prânzului;
  • Consumă cel puţin 2-3 litri de apă pe zi. Ia o sticlă cu apă la tine dacă pleci la drum;
  • Retrage-te într-un loc răcoros şi odihneşte-te dacă simţi că eşti epuizat din cauza căldurii. Poţi intra şi în spaţiile cu aer condiţionat pentru a te răcori;
  • Duşurile cu apă la temperatura camerei sau călduţă ajută la răcorirea corpului.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Cezarina Mariana Matei, medic specialist medicină de familie, competenţe în homeopatie, gemoterapie, acupunctură şi ultrasonografie generală, clinica Biolumimedica, Bucureşti, tel. 0722.644.706 

Temperaturile ridicate ne pot afecta pe toţi, dar mai ales, pe pacienţii cu patologie cronică, pentru care deshidratarea poate duce la agravarea bolilor de fond. Pentru prevenirea instalării afecţiunilor generate de caniculă, se recomandă evitarea expunerii la soare în intervalul orar 12:00-15:00 şi purtarea unei vestimentaţii adecvate, lejere, din materiale cât mai naturale şi culori deschise. Pentru pacienţii cu tulburări cardiovasculare, neurologice, diabet şi mai ales pentru pacienţii vârstnici, peste 65 de ani, este necasară purtarea unei pălării de culoare deschisă cu boruri care să acopere nasul şi gâtul. 

Este indicată evitarea consumului excesiv de cafea, de sucuri carbogazoase şi mai ales de alcool, pentru că duce la deshidratarea excesivă. Pentru pacienţii cu probleme cardiace, hipertensiune şi diabet, este imperios necesară hidratarea corespunzătoare, consumul recomandat de apă fiind de 10-12 pahare pe zi, mai ales pentru cei care au în medicaţia curentă medicamente diuretice sau betablocante.

Pentru toţi pacienţii cu boli cronice este important să-şi respecte tratamentul stabilit de medicul curant şi să acorde o atenţie deosebită dietei corespunzătore afecţiunilor preexistente prin evitarea alimentelor sărate, procesate, bogate în grăsimi şi glucide concentrate, recomandat fiind pe parcursul verii consumul de fructe şi legume proaspete, peşte, ouă şi seminţe şi fructe oleaginoase.

Tuturor persoanelor care suferă de boli cronice le este recomandat pe perioada verii să stea cât mai mult timp în încăperi cu temperatura de maximum 23 °C, aerisite, să facă plimbări scurte dimineaţă şi seară, când este răcoare.