Alimentele care cresc pe nesimţite riscul de inflamaţii în corp. Pe unele le consumi zilnic

1 burger g9a0f18581 1280 jpg jpeg

O dietă bogată în alimente care favorizează apariţia unor inflamaţii în corp poate conduce la boli cardiovasculare, Alzheimer sau cancer. Oricine doreşte să adopte o alimentaţie sănătoasă trebuie să limiteze sau să renunţe la acestea.

Atunci când detectează bacterii sau alţi agenţi patogeni pe care îi percepe ca pe nişte intruşi, corpul declanşează un răspuns al sistemului imunitar şi trimite celule inflamatorii pentru a lupta împotriva acestora. De aceea, se poate ajunge la simptome ca durerea, umflarea unei anumite zone, înroşirea pielii. Acest tip de inflamaţie se petrece atunci când corpul declanşează un răspuns imunitar, chiar dacă nu este în pericol. Inflamaţia cronică poate duce la boli precum cancerul sau Alzheimer.  Nu doar cei care fumează, care fac exces de alcool sau sunt supraponderali au un risc mai mare de a face inflamaţii.  Anumite alimente, cum sunt cele prăjite sau procesate, pot declanşa inflamaţii. Află ce alimente îţi inflamează corpul fără să-ţi dai seama!

Carnea roşie sau procesată

Cercetătorii americani de la Universitatea din California au atras atenţia asupra faptului că în carnea roşie se găsesc molecule pe care oamenii nu le produc în mod natural şi care provoacă un răspuns imunitar constând în inflamaţie cronică. Această inflamaţie a fost corelată cu bolile de inimă şi cancerul. Conexiunea dintre consumul de carne procesată (mezeluri, cârnaţi, şuncă) şi cancerul colorectal, pulmonar şi esofagian a fost semnalată şi în anul 2007 de Institutul American de Cercetare a Cancerului. Este recomandată reducerea consumului de carne procesată şi carne roşie, respectiv renunţarea la prepararea prin prăjire.

„Cărnurile sunt inflamatoare şi din cauza conţinutului de grăsimi saturate. Anumiţi aminoacizi din carne pot fi inflamatori şi pot duce la alterarea microbiomului intestinal” explică nutriţionistul american Dana Ellis Hunnes care adaugă: „Cei care mănâncă multă carne au un surplus de nitraţi care au şi efect inflamator. Consumarea multor alimente bogate în grăsimi şi produse din carne poate modifica şi sensibilitatea la insulină şi poate creşte greutatea corporală, precum şi inflamaţia gastrointestinală”.

Lactatele

Laptele este un alergen obişnuit care poate declanşa un răspuns inflamator care constă în erupţii cpe piele, urticarie, acnee şi chiar dificultăţi de respiraţie. Circa 60% din populaţia lumii nu poate digera laptele. Evită laptele şi produsele lactate (untul, brânza). Şi prăjiturile, biscuiţii, cerealele rafinate pot conţine lapte.

Citeşte şi:

Toxinele şi eliminarea lor din organism. Cum ştii că ai nevoie de o detoxificare?

Acestea sunt cele mai nocive combinaţii de alimente, pe care uneori le consumăm zilnic

Dulciurile şi produsele de patiserie

Aportul crescut de zahăr duce nu doar la carii dentare, obezitate, sindrom metabolic, diabet de tip 2, ci şi inflamaţie cronică. Evită produsele de patiserie, dulciurile rafinate, băuturile carbogazoase dulci. Încearcă să reduci consumul acestora şi să foloseşti miere sau îndulcitori naturale ca stevia. De asemenea, mănâncă mai des fructe proaspete, care aduc un plus de vitamine, antioxidanţi şi fibre.

Sosurile pentru salate

Sosurile cumpărate de-a gata pot conţine zaharuri care cresc riscul de inflamaţie.  Înlocuieşte aceste sosuri cu unele preparate în casă sau cu ulei de măsline care este o sursă bună de acizi graşi Omega-3 ce inhibă inflamaţia. Adaugă avocado bogat în Omega-3 pentru o textură cremoasă.

Batoanele energizante

Şi sursele alimentare de carbohidraţi procesaţi conduc la o creştere a riscului de inflamaţie. Dacă ai nevoie de o gustare rapidă, verifică înainte conţinutul nutriţional al batoanelor energizante. Aceste batoane pot fi înlocuite cu fructe sau nuci Combinaţia oferă o textura dulce şi crocantă, dar fără zahăr adăugat, dar şi beneficiul fibrelor care reduc riscul de inflamaţie.