Amenajare practică pentru o baie mică (P)

1 baie mica jpg jpeg

Se întâmplă frecvent să fie nevoie să amenajezi o baie mică. Sunt rare casele şi apartamentele care au, cu adevărat, o baie mare. Cele mai multe sunt mici sau, în cel mai bun caz, de dimensiune medie. Este greu să organizezi o baie mică, astfel încât să fie şi frumoasă şi funcţională.

Ideile de mai jos vin în sprijinul celor care au o baie mică, dar şi-o doresc practică şi frumoasă.

Cadă sau duş?

Este destul de greu de ales între cadă şi duş. Ca să fie corect, trebuie să te gândeşti la ce-ţi place mai mult: o baie pe îndelete sau un duş rapid? Indiferent de răspuns, există soluţii care pot să mulţumească pe toată lumea, chiar şi în cazul unei băi mici.

Evident, cea mai bună alegere pentru o baie mică este cabina de dus, pentru ca este cea care te va ajuta să câştigi spaţiu în baie. Dacă baia mică este a doua baie din casă, cabina de duş este singura variantă pe care merită să o iei în calcul, după cum, pentru baia copiilor, duşul cu cadă mică este o alegere inspirată. În cazul în care nu poţi renunţa la cadă, caută variante de cazi mai înalte, care ocupă o suprafaţă orizontală mai mică şi care se pot monta pe colţ, la fel ca o cabină de duş. Vei câştiga spaţiu important într-o baie mică.

Partea cea mai spectaculoasă pentru cabina de duş este că poate să fie spaţioasă şi cu o multitudine de funcţii suplimentare, deşi baia este mică. Estetica şi avantajele pe care le oferă pot să te facă să uiţi orice dorinţă de a mai face baie în cadă. 

Spaţiu de depozitare, obligatoriu

Este necesar un loc de depozitare, chiar şi în cea mai mică baie. Soluţia este să alegi variantele de dulapuri pe verticală, pentru că în felul acesta poţi avea o gestionare foarte eficientă a spaţiului, pentru cele necesare de păstrat în baie (cosmetice, prosoape, hârtie igienică).

Pentru a nu bloca vizual, alege dulapuri care să fie în acelaşi ton cu nuanţa pereţilor, pe principiul ton pe ton sau cu o variaţie de culoare mică, cu uşi din sticlă, pentru a da fluiditate spaţiului. 

Oglinzi şi lumină

Combinaţia dintre oglinzi şi lumină da iluzia unui spaţiu mai amplu. Condiţia este ca oglinzile să fie mari şi amplasate în aşa fel încât să reflecte lumina. O baie mică este locul ideal unde poţi să-ţi exprimi creativitatea.

Alege aplice, în loc de clasica lampă din tavan sau de cea de deasupra oglinzii. Poţi să le montezi pe fiecare laterală a oglinzii, dar şi pe peretele opus, simetric sau nu. Poţi adăuga, pentru a innobila look-ul camerei de baie, un candelabru de o dimensiune echilibrată cu cea a băii.

2 o cabina de dus impodobita cu plante verzi este spectaculoasa jpg jpeg

Dacă baia are o sursă naturală de lumină, trebuie să adaugi neapărat o plantă. Este ideal să o pui pe un perete sau să găseşti o modalitate prin care poate să fie suspendată. Ia în calcul şi varianta de a suspenda o plantă agăţătoare, care iubeşte umezeala şi căldura, chiar în cabina de duş. Excentric, dar spectaculos! 

Nu aglomera inutil

Nu face greşeala de a exagera cu rafturile, dulapurile de depozitare, etajerele ori cutiile de depozitare. Totul trebuie să fie redus doar la ceea ce este absolut necesar şi nimic mai mult. Cu cât vor fi mai puţine piese în baia mică şi cu cât aceasta va fi mai ordonată, cu atat va fi mai agreabila şi mai plăcută vizual. Curăţenia este esenţială în baie, iar într-o baie mică, cu atât mai mult. 

Trucuri care funcţionează mereu

Există, pe lângă toate cele de mai sus, alte câteva trucuri care fac ca o baie mică să fie nu doar funcţională, ci şi elegantă şi frumoasă. Acestea sunt doar cateva dintre ele:

  • Alege obiecte sanitare suspendate. Astfel, podeaua rămâne liberă, ceea ce dă impresia că baia mică este mult mai mare decât în realitate; 
  • Foloseşte acelaşi tip de faianţă, respectiv gresie, dar, în culori contrastante; 
  • Culorile deschise, oglinda mare şi plăcile ceramice înguste ajută la mărirea spaţiului din punct de vedere optic; 
  • Estompează rosturile dintre plăci, pentru a da imaginea de continuitate care face spaţiul fluid şi îl măreşte virtual; 
  • Alege pentru unul dintre pereţi o gresie într-o culoare închisă şi contrastantă cu restul culorilor alese. Va da volum spaţiului;
  • Foloseşte un calorifer de perete care poate să fie şi suport pentru prosoape; 
  • Alege plăci glazurate, care reflecta lumina. 

Este important ca baia să fie un spaţiu plăcut, care să îmbie la relaxare seara şi unde să te poţi energiza rapid dimineaţa, cu un duş. Ne începem şi ne terminăm ziua în baie, aşa că locul trebuie să fie comod, practic, funcţional şi frumos.

Sursa foto: unsplash.com