Analize şi investigaţii de fertilitate pentru femei
Investigaţiile pentru depistarea infertilităţii sunt un proces complex, de lungă durată, ce implică ambii parteneri. Şirul analizelor cuprinde atât teste mai simple, dar şi unele amănunţite şi invazive, mai ales pentru femei.
Am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate despre cele mai importante analize şi investigaţii de fertilitate pentru femei şi iată ce am aflat.
Cele mai puţin invazive teste pentru femei sunt analizele de sânge şi cele hormonale. Dintre acestea, cele mai importante sunt hemoleucograma, VSH, determinarea grupei sangvine şi a Rh-ului, analizele pentru hepatite B,C, sifilis, HIV, vitamina D3, cele pentru determinarea valorilor AMH, FSH, LH, progesteron, estradiol, prolactina, testosteron, TSH, T3,T4:
Nu mai puţin importante sunt analizele de secreţie vaginală pentru determinarea unor infecţii de la nivelul vaginului sau colului uterin cum sunt cele pentru determinarea Chlamydiei, Mycoplasmei sau Ureaplasmei, streptococului hemolitic grup B şi, foarte important, examenul Papanicolau, pentru excluderea unor modificări precanceroase de la nivelul colului uterin, ne-a spus dr. Vythoulkas.
Din şirul investigaţiilor face parte, desigur, şi examinarea zonei pelviene şi a organelor pelviene, examinarea organelor sexuale externe pentru a înlătura orice suspiciune a unei anomalii structurale, evaluarea cervixului pentru a depista eventualele blocaje ce ar putea împiedica trecerea spermatozoizilor prin trompele uterine, vâscozitatea mucusului cervical, eventuala existenţă a anticorpilor antispermă, depistarea unor chisturi la nivelul colului sau a unei răni, a continuat dr. Vythoulkas.
Evaluarea trompelor uterine
Evaluarea trompelor uterine trebuie efectuată pentru a afla dacă există sau nu anumite blocaje la nivelul acestora, infecţii ori inflamaţii sau anumite anomalii fizice, iar investigaţiile de fertilitate pentru femei se continuă cu evaluarea ovarelor şi a uterului.
Histerosalpingografia este o metodă de investigare radiologică importantă, cu ajutorul căruia medicul specialist în infertilitate poate afla care este starea uterului şi a trompelor uterine la femeile care nu pot rămâne însărcinate pe cale naturală ori la cele care au avut unul sau mai multe avorturi spontane.
Ecografia presupune introducerea în colul uterin un tub subţire apoi, cu ajutorul unei seringi, se introduce prin canulă, în uter, substanţa de contrast. Când aceasta pătrunde în trompele uterine şi va umple cavitatea uterului, medicul face imaginile radiografice necesare stabilirii unui diagnostic. Aceasta metodă combină histerografia, adică examenul radiologic al uterului, cu salpingografia, adică examenul radiologic al trompelor.
, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate