Anticoncepţionalele orale: atenţie la efectele adverse!

1 shutterstock 598533461 jpg jpeg

Metodă contraceptivă des utilizată, anticoncepţionalele orale au eficienţă crescută în prevenirea unei sarcini nedorite. Totuşi, au şi câteva efecte adverse şi de contraindicaţii pe care este bine să le cunoşti.

Dintre toate metodele contraceptive hormonale, contraceptivele orale sunt preferate de multe femei. Există contraceptive orale combinate şi monohormonale. Primele au la bază estrogen şi progesteron sintetic, cu eficienţă în prevenirea sarcinii. Acestea inhibă ovulaţia şi modifică endometrul (învelişul intern al uterului), îngroaşă mucusul de la nivelul colului uterin, ceea ce perturbă trecerea spermatozoizilor în cavitatea uterină şi în trompe. Pilulele monohormonale conţin doar un singur hormon, progesteron, care creează condiţii ce îngreunează instalarea unei sarcini. Contraceptivele pe bază de progesteron sunt singurul contraceptiv oral recomandat femeilor aflate în perioada alăptării.  

Folosite corect, adică administrate zilnic, de preferat la aceeaşi oră şi urmând şi celelalte indicaţii de pe prospect, anticoncepţionalele orale au o eficienţă destul de mare, de 99,7%.   

Ce efecte adverse pot avea

Dacă vrei să te protejezi de o sarcină nedorită prin administrarea de anticoncepţionale orale, cel mai bine este să ţi le recomande medicul ginecolog, după un control amănunţit. Pentru că, totuşi, sunt medicamente, pilulele contraceptive pot avea efecte nedorite, de aceea, asigură-te că sunt metoda care ţi se potriveşte. Riscul de apariţie a efectelor secundare este mai mare în primele luni de la administrare, fiind determinate de modificările produse în organism. Printre efectele adverse frecvent întâlnite, chiar şi atunci când sunt administrate femeilor tinere şi sănătoase, se numără: hemoragiile uşoare între ciclurile menstruale (la începerea tratamentului), flatulenţa, disconfortul la nivelul sânilor, schimbările de dispoziţie, retenţia de lichide, hipertensiunea şi durerile de cap. Din cauza hormonilor din compoziţie, pilula poate modifica nivelul lipidelor şi pe cel al glucozei din sânge. 

Contraindicaţii

Anticoncepţionalele orale trebuie administrate cu prudenţă sau contraindicate: fumătoarelor cu vârsta de peste 35 ani, celor cu boală hepatică (hepatite, ciroze), femeilor cu hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică sau boală vasculară cerebrală, celor cu diabet zaharat, cu boli renale (pielonefrite, glomerulonefrite), cu istoric de tromboze venoase, cu intervenţii chirurgicale recente sau cu traumatisme care au avut ca urmare imobilizarea prelungită, care creşte riscul de tromboză venoasă.  

În cazul femeilor care fumează peste zece ţigări pe zi şi iau anticoncepţionale orale, riscul de a suferi un infarct este de şapte – nouă ori mai mare decât în cazul nefumătoarelor. Totodată, studiile arată că probabilitatea trombozei creşte în cazul femeilor de peste 35 de ani, mai ales dacă sunt fumătoare.  

Pot fi administrate şi ca tratament

Recomandate în principal pentru prevenirea sarcinii, pastilele contraceptive sunt prescrise de medici şi în tratarea unor turburări sau afecţiuni ginecologice. Înainte de iniţierea unui tratament cu anticoncepţionale orale, este nevoie de efectuarea unor analize medicale, pentru a exclude prezenţa unor boli precum diabetul, cancerul sau afecţiuni hepatice.   

Medicii pot prescrie contraceptivele orale pentru tratarea chisturilor ovariene de până la patru centimetri, în acnee şi pilozitate (mai ales când sunt simptome ale sindromului ovarelor polichistice) şi în tulburările de menstruaţie (ciclu menstrual neregulat, dureri menstruale, pentru reducerea sângerărilor menstruale abundente). 

INFO

Este bine de ştiut că sucul de grepfrut şi ceaiul de sunătoare pot reduce eficienţa anticoncepţionalelor, de aceea, ai grijă să nu le combini! 



Recente

Ce cauzeaza sangerarile reduse dupa menopauza  sursa foto shutterstock 1268799562 jpg
Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg