Bulimia nervoasă sau preţul uriaş pentru a avea un trup dictat de standardele societăţii

1 shutterstock 139188881 jpg jpeg

Când visul de a avea un trup perfect depăşeşte regulile unui stil de viaţă sănătos, poţi cădea pradă tulburărilor de alimentaţie, cum este bulimia nervoasă.

Boală perfidă, bulimia nervoasă se instalează pe nesimţite şi afectează cel mai des fetele tinere şi foarte tinere. Totul începe cu urmarea dietelor drastice şi cu antrenamente fizice covârşitoare.

În scurt timp, dorinţa de a avea siluetă de invidiat creşte în raport cu apetitul alimentar şi cu sentimentul de vinovăţie pentru fiecare muşcătură.

Dezechilibrele alimentare sunt determinate de imaginea propriei persoane, de modul în care ne vizualizăm, de zonele imperfecte şi de hainele care nu ne avantajează. Toate aceste mesaje de nemulţumire şi de neacceptare sunt factorii favorizanţi ai instalării tulburărilor de alimentaţie, cum este bulimia nervoasă.

Cum se manifestă

În majoritatea cazurilor, ingerarea unei cantităţi mari de mâncare, care duce la epuizare, se încheie cu o dorinţă exagerată de a scăpa de aportul caloric. Cea mai rapidă metodă, dar şi cea mai dură este provocarea stărilor de vomă. O altă metodă la care se apelează este administrarea într-un timp scurt a unui număr mare de pastile cu efect laxativ sau ceaiuri cu puternic efect laxativ. Foarte des, comportamentul bulimic apare ca un scut în faţa stresului. Mâncarea, practic, compensează frustrarea sau repune în valoare imaginea persoanei respective.

Nu este contagioasă

Bulimia poate apărea atât la persoane supraponderale, cât şi la cele cu o greutate normală sau chiar la subponderali – toate trec printr-un adevărat calvar din cauza tulburărilor alimentare.

Aşa o poţi preveni

Nu mai împărţi mâncarea în alimente bune şi alimente rele. Crezi că este sănătos să mănânci doar anumite alimente? Există riscul să faci o obsesie din asta. Încearcă să te gândeşti ca orice aliment este bun pentru sănătate, chiar şi o felie de pizza sau o felie de tort, dacă sunt consumate moderat.

Fă ceva ce îţi face plăcere. Încearcă să te concentrezi pe ceea ce te face să te simţi bine. Gândeşte-te, de exemplu, la cum te simţi în primele 30 de minute după ce ai mâncat o masă copioasă. Îţi place senzaţia de balonare, greutate sau alte senzaţii pe care le resimţi în organism? Este o metodă care te ajută să renunţi la mâncatul în exces, aşa că sănătatea nu îţi va mai fi pusă în pericol.

Fii recunoscătoare pentru mâncarea din faţa ta. Acordă-ţi timp atunci când eşti la masă şi fii recunoscătoare pentru ceea ce ai. Este important să mănânci într-un ritm potrivit. Nu te grăbi să te ridici de la masă şi încearcă să savurezi fiecare bucăţică de mâncare. Creează o experienţă care te face să te simţi bine, bucură-te de toate preparatele pe care le savurezi şi nu ezita să te simţi bine.

Posibil tratament pentru bulimia nervoasă

Studiile în acest sens atrag atenţia asupra existenţei unui tratament revoluţionar, care ar putea vindeca, în doar un an, tulburările alimentare precum anorexia şi bulimia nervoasă.

Anorexia este o tulburare psihică ce face parte din categoria tulburărilor alimentare, care se manifestă prin reducerea nefirească a greutăţii corpului, motivată de percepţia deformată a propriului corp. De regulă, teama este legată de tendinţa de îngrăşare.

Bulimia este de asemenea o tulburare nervoasă, manifestată prin dorinţa de necontrolat de hrănire în exces, urmată de un comportament compensatoriu.

În cele mai multe cazuri pacienţii îşi provoacă starea de vomă pentru a scăpa de mâncare şi de sentimentele de vină.

Cercetătorii canadieni susţin că tratamentul bazat doar pe stimularea creierului, care este deja utilizat în tratamentul depresiei, poate fi cea mai bună soluţie în cazul persoanelor diagnosticate cu anorexie şi bulimie. În lume, tulburările alimentare afectează sute de milioane de persoane. Trebuie ştiut că aceste afecţiuni pot avea final tragic.

@shutterstock



Recente

femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg