Cafeaua este delicioasă şi are multe beneficii. Când este mai bine să o bem, dimineaţa sau la prânz?

1 cafea jpg jpeg

Persoanele care se bazează pe consumul de cafea pentru o zi plină de energie sunt familiarizate cu beneficiile acestei băuturi. Unii spun că este bine să o bei dimineaţa, iar alţii sunt de părere că la prânz ar fi mai indicat. Ce spun specialiştii despre asta?

Cafeaua stimulează sistemul nervos al organismului, ajutându-ne să ne concentrăm mai bine şi să avem mai multă energie. Desigur, consumul în exces de cofeină are şi dezavantaje, precum greaţă, anxietate sau insomnie. În medie, o ceaşcă de cafea are efect şase ore, de aceea este importantă ora la care este consumată. Deci, care este cel mai bun moment al zilei pentru a bea această băutură delicioasă? Iată ce spun cercetătorii!

Vârsta are o influenţă

Potrivit huffpost, în cazul persoanelor tinere, o ceaşcă de cafea poate ajuta la creşterea anumitor performanţe. În urma unui studiu, din 2016, s-a constatat că persoanele care au băut o cafea înainte de examenele de dimineaţă şi-au amintit mai repede informaţiile studiate, iar persoanele care au băut cafea după-amiază nu s-au bucurat de acelaşi efect. Totodată, acelaşi studiu a constatat că o ceaşcă de cafea, ingerată de persoane mai în vârstă, cu 30 de minute înainte de examenul de dimineaţă, nu a avut niciun efect asupra memoriei.

Când este cel mai bine să bem cafea?

Potrivit specialiştilor, cofeina din băutură îşi face efectul la scurt timp de la consum şi cel mai indicat este să ne trezim bine înainte să o bem, pentru a putea beneficia de calităţile acestei băuturi: „Cel mai bun moment de a-ţi bea cafeaua, este momentul din zi în care te simţi complet trezit. Nu este indicat să bei cafea atunci când eşti obosit, pentru că efectele ei nu vor fi cele aşteptate‟, a spus dieteticianul Tamar Samuels, potrivit huffpost.

Totodată, profesorul de nutriţie şi medicină, de la Universitatea din California, Zhaoping Li, a subliniat că fiecare persoană trebuie să bea cafea în funcţie de ceasul său biologic: „Dacă foloseşti cofeina pentru a-ţi trezi creierul, nu înseamnă neapărat că şi restul corpului tău se află pe acelaşi fus orar. Cafeaua s-ar putea să te trezească, dar este posibil să te simţi mai lent, lipsit de energia dorită. Fiecare individ are ritmul său. Cel mai bun sfat pe care îl recomand este ca oamenii să bea cafeaua în funcţie de cum ştiu ei că această băutură acţionează asupra lor. Nu există o regulă‟.

Pentru a stabili care este ora potrivită pentru tine, specialistul sugerează să bei cafeaua la diferite ore ale zilei şi să observi care este momentul în care te simţi mai bine. De asemenea, specialistul subliniază că trebuie să evităm consumul de cofeină seara, pentru că putem deveni agitaţi pe timpul nopţii: „Oamenii care sunt sensibili la efectele cofeinei ar trebui să îşi limiteze consumul, în special seara, pentru a preveni tulburările de somn, anxietatea şi ritmul cardiac rapid‟.

Sursă foto: Shutterstock