Cafeaua este delicioasă şi are multe beneficii. Când este mai bine să o bem, dimineaţa sau la prânz?

1 cafea jpg jpeg

Persoanele care se bazează pe consumul de cafea pentru o zi plină de energie sunt familiarizate cu beneficiile acestei băuturi. Unii spun că este bine să o bei dimineaţa, iar alţii sunt de părere că la prânz ar fi mai indicat. Ce spun specialiştii despre asta?

Cafeaua stimulează sistemul nervos al organismului, ajutându-ne să ne concentrăm mai bine şi să avem mai multă energie. Desigur, consumul în exces de cofeină are şi dezavantaje, precum greaţă, anxietate sau insomnie. În medie, o ceaşcă de cafea are efect şase ore, de aceea este importantă ora la care este consumată. Deci, care este cel mai bun moment al zilei pentru a bea această băutură delicioasă? Iată ce spun cercetătorii!

Vârsta are o influenţă

Potrivit huffpost, în cazul persoanelor tinere, o ceaşcă de cafea poate ajuta la creşterea anumitor performanţe. În urma unui studiu, din 2016, s-a constatat că persoanele care au băut o cafea înainte de examenele de dimineaţă şi-au amintit mai repede informaţiile studiate, iar persoanele care au băut cafea după-amiază nu s-au bucurat de acelaşi efect. Totodată, acelaşi studiu a constatat că o ceaşcă de cafea, ingerată de persoane mai în vârstă, cu 30 de minute înainte de examenul de dimineaţă, nu a avut niciun efect asupra memoriei.

Când este cel mai bine să bem cafea?

Potrivit specialiştilor, cofeina din băutură îşi face efectul la scurt timp de la consum şi cel mai indicat este să ne trezim bine înainte să o bem, pentru a putea beneficia de calităţile acestei băuturi: „Cel mai bun moment de a-ţi bea cafeaua, este momentul din zi în care te simţi complet trezit. Nu este indicat să bei cafea atunci când eşti obosit, pentru că efectele ei nu vor fi cele aşteptate‟, a spus dieteticianul Tamar Samuels, potrivit huffpost.

Totodată, profesorul de nutriţie şi medicină, de la Universitatea din California, Zhaoping Li, a subliniat că fiecare persoană trebuie să bea cafea în funcţie de ceasul său biologic: „Dacă foloseşti cofeina pentru a-ţi trezi creierul, nu înseamnă neapărat că şi restul corpului tău se află pe acelaşi fus orar. Cafeaua s-ar putea să te trezească, dar este posibil să te simţi mai lent, lipsit de energia dorită. Fiecare individ are ritmul său. Cel mai bun sfat pe care îl recomand este ca oamenii să bea cafeaua în funcţie de cum ştiu ei că această băutură acţionează asupra lor. Nu există o regulă‟.

Pentru a stabili care este ora potrivită pentru tine, specialistul sugerează să bei cafeaua la diferite ore ale zilei şi să observi care este momentul în care te simţi mai bine. De asemenea, specialistul subliniază că trebuie să evităm consumul de cofeină seara, pentru că putem deveni agitaţi pe timpul nopţii: „Oamenii care sunt sensibili la efectele cofeinei ar trebui să îşi limiteze consumul, în special seara, pentru a preveni tulburările de somn, anxietatea şi ritmul cardiac rapid‟.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

shutterstock 1056238637 jpg
titlu Cum poți stimula creativitatea 5 colecții LEGO pe care trebuie să le încerci jpg
Aventura construcțiilor cum să motivezi copiii să construiască structuri complexe jpg
Baclava cu nuca  Sursa foto shutterstock 2118779735 jpg
Ceai kukicha  Sursa foto shutterstock 617348237 jpg
shutterstock 192151103 jpg
shutterstock 2370460203 jpg
cutii pentru mancare din carton snick ambalaje png
Budinca de vinete  Sursa foto shutterstock 2341870587 jpg
Dirty coffee  Sursa foto shutterstock 2156457691 jpg
ClickPentruFemei (1) (2) jpg
Rulouri cu rahat  Sursa foto shutterstock 1273105303 jpg
femeie imbracata in negru jpg
431c0c67 8ffc 26bd 966c 4e0b1331dcf7 jpg
clickpentrufemei ro (15) jpg
Tocanita cu carne de por si legume  Sursa foto shutterstock 144242482 jpg
Cum sa sprijini dezvoltarea cognitiva a copilului tau jpg
Lokma gogosele turcesti  Sursa foto shutterstock 2093256418 jpg
bust  foto   Shutterstock jpg
SPIRULINA si ENERGIA   este sau nu o sursa naturala eficienta2 png