Cafeaua în prim-plan: 1 octombrie, Ziua Internațională a băuturii care ne energizează

Ziua Internațională a Cafelei, sărbătorită anual pe 1 octombrie, este o ocazie specială pentru a onora una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Această zi a fost instituită de Organizația Internațională a Cafelei (ICO) și a fost marcată pentru prima dată oficial în 2015, în cadrul unei expoziții mondiale desfășurate la Milano, Italia.

image

Cafeaua este apreciată la nivel mondial, cu un consum de peste 400 de miliarde de cești în fiecare an, susținând o industrie globală care implică milioane de oameni, de la fermierii care o cultivă până la cei care o savurează. Arborele de cafea este cultivat în aproximativ 80 de țări, majoritatea în regiunile tropicale din America Centrală și de Sud, Africa, Asia și Caraibe, datorită climei favorabile, informează Asociaţia Română a Cafelei (ARC).

Cu o istorie bogată și plină de tradiții, cafeaua a evoluat de-a lungul timpului, devenind o parte importantă a culturii și obiceiurilor sociale din multe colțuri ale lumii. Fiecare ceașcă de cafea reprezintă o experiență unică, un amestec de arome, texturi și savori care depind de tipul de cafea, modul de prăjire și metoda de preparare.

Consumul de cafea este adesea asociat cu momente de energie sau relaxare, adaptându-se perfect nevoilor și preferințelor fiecărei persoane. Poate fi savurată în liniște, oferindu-ți ocazia de a te relaxa, sau poate fi însoțită de conversații pline de viață, făcând-o o băutură socială prin excelență.

Citește și: Cafeaua decofeinizată este sănătoasă? Cine trebuie s-o consume cu precauţie?

Pe lângă plăcerea gustului, cafeaua aduce și beneficii pentru sănătate. Consumată moderat, aceasta poate îmbunătăți atenția, concentrarea și starea de spirit. De asemenea, conține antioxidanți care pot proteja sănătatea creierului, făcând din fiecare pauză de cafea nu doar un moment de plăcere, ci și o modalitate de a-ți susține performanțele cognitive și bunăstarea mentală.

Cafeaua oferă o diversitate de arome și gusturi, rezultând într-o varietate de experiențe senzoriale. Aroma sa distinctă provine din compușii volatili eliberați în timpul prăjirii, iar uleiurile naturale din boabele de cafea, care reprezintă aproximativ 10% din greutatea acestora, joacă un rol esențial în definirea gustului său inconfundabil.

Vezi și: Fursecuri cu cafea. Ce tip de cafea este mai potrivit?

Pentru mai multe informații și studii despre efectele benefice ale consumului moderat de cafea, vizitați: www.desprecafea.info; https://www.coffeeandscience.org/.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma



Recente

portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg