Cafeaua decofeinizată este sănătoasă? Cine trebuie s-o consume cu precauţie?

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, iar nivelurile sale ridicate de cofeină se numără printre principalele motive. Cu toate acestea, unele persoane sunt nevoite să-și limiteze aportul de cofeină din motive de sănătate. Să fie cafeaua decofeinizată o alegere mai bună sau nu?

coffee 791045 1280 jpg

Îndepărtarea cofeinei fără a altera aroma boabelor de cafea nu este o sarcină uşoară. Cafeaua decafeinizată este făcută prin îndepărtarea cofeinei din boabele de cafea verzi, neprăjite. Se bazează pe faptul că aceasta se dizolvă în apă. Pentru îndepărtarea cofeinei sunt utilizate trei metode principale: solvenți chimici, dioxid de carbon lichid (CO₂) sau apă plată cu filtre speciale. Pașii suplimentari necesari în toate aceste metode de procesare sunt motivul pentru care cafeaua decofeinizată este adesea mai scumpă.

Este puțin probabil ca 100% din cofeină să fie eliminată cu succes din boabele de cafea. La fel cum conținutul de cofeină al cafelei poate varia, unele cantități mici de cofeină sunt încă prezente în decofeină. Cu toate acestea, ar trebui să bei mai mult de zece căni de cafea decofeinizată pentru a atinge nivelul de cofeină prezent de obicei într-o ceașcă de cafea cu cofeină.

Este sănătoasă ori nu?

Dacă ești îţi place cafeaua decofeinizată, s-ar putea să fi auzit de substanțele chimice folosite pentru înlăturarea cofeinei. Mulți producători de cafea decofeinizată folosesc metoda care implică prepararea la abur a boabelor de cafea verde înainte de a le clăti în mod repetat cu un solvent chimic pentru a extrage cofeina. Unul dintre cei mai obișnuiți solvenți este clorura de metilen. Potrivit Abc, experții spun că nu ar trebui să fii prea îngrijorat dacă bei cafea decofeinizată, chiar dacă aceste substanțe chimice sunt folosite pentru a-l produce. Când clorura de metilen este folosită ca solvent pentru cofeină, pe boabe rămâne doar o cantitate foarte mică de substanță chimică.

„Nu există nicio dovadă că nivelurile de clorură de metilen din decofeină provoacă probleme de sănătate”, afirmă Oliver Jones, profesor de chimie. Lauren Ball, profesor la Universitatea din Queensland, are o opinie similară: „Există un risc teoretic pe care îl avem, dar nu cunosc niciun caz, dovezi sau date că ar fi efecte secundare din cauza acestor solvenți”.

Ce efecte are asupra femeilor însărcinate?

Multe femei beau cafea decofeinizată în timpul sarcinii pentru a-și reduce aportul de cofeină și pot fi deosebit de precaute cu privire la expunerea la orice substanțe chimice. Unele cafele decofeinizate sunt făcute fără utilizarea solvenților, așa că aceasta este o opțiune pentru persoanele care ar dori să elimine complet expunerea la aceste substanțe chimice.

Te-ar mai putea interesa: De ce cafeaua combate constipaţia

De exemplu, unii producători extrag cofeina din boabele de cafea fără solvenți folosind CO2 lichid sau procesul elvețian al apei. Din nefericire, etichetele cafelei decofeinizate adesea nu conțin informații despre metoda de extracție. Totuşi, cafeaua decofeinizată conține puțină cofeină. O cană conține până la șase miligrame de cofeină.

Info

Se recomandă un aport maxim de 400 mg de cofeină pe zi, iar în sarcină, până la 200 mg de cofeină zilnic.

Cafeaua decofeinizată și tensiunea arterială

Persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui să fie precaute atunci când beau cafea, indiferent de tipul acesteia.

O analiză citată de Decadentdecaf a arătat că, în ciuda rapoartelor anterioare care legau consumul de cafea de hipertensiunea arterială, studiile recente au sugerat că trei ceşti de cafea pe zi au avut un efect neutru.

Vezi şi: Vrei să treci la cafea decofeinizată? Uite la ce riscuri te expui!

Un studiu din anul 2015 a demonstrat că tensiunea arterială a 40 de consumatori de cafea sănătoși a crescut ușor cu toate tipurile de cafea, dar a rămas sub limitele normale. Cei care obişnuiau să bea cafea rareori au raportat o creștere a tensiunii arteriale sistolice.

FOTO: Pixabay