Care sunt suplimentele alimentare care ne fac mult bine

1 pastila supliment pahar apa shutterstock 528948853 jpg jpeg

Nu este niciun secret că anumite suplimente alimentare ne îmbunătăţesc starea de sănătate şi ne schimbă tonusul zilnic. Dacă nu ştii care sunt acestea, te invit să le descoperi în rândurile ce urmează!

Vitamina D

Cu toţii ştim că cel mai bun mod în care organismul nostru poate beneficia de această vitamină este prin expunerea la soare. Timpul ideal ar fi de 15 minute zilnic pentru a asigura doza necesară organismului. Însă folosirea cremelor de protecţie solară poate împiedica secreţia vitaminei D, în timp ce în perioadele reci ale anului producţia de vitamina D este deficitară. Din acest motiv, este important să luăm vitamina D în mod regulat. Fiind un nutriment solubil în grăsimi, iar creierul este format în mare parte din grăsimi, vitamina D contribuie la menţinerea sănătăţii creierului. Totodată, suplimentele de vitamina D împiedică scăderea densităţii osoase şi previn căderea părului.

Probioticele 

Numite şi bacteriile bune din organism, probioticele ajută la asimilarea substanţelor nutritive. Multe dintre ele se găsesc în iaurturi, în special cele naturale, însă ele pot fi luate şi sub formă de suplimente alimentare. Printre beneficiile pe care probioticele le au asupra organismului se numără prevenirea tulburărilor gastrointestinale, întărirea sistemului imunitar, reglarea tranzitului intestinal şi scăderea valorilor colesterolului rău, LDL.

Zincul 

Persoanele în vârstă, precum şi cele care trec des prin perioade stresante ar trebui să ia în considerare suplimentele de zinc, deoarece acesta se găseşte în puţine alimente. Este benefic atât pentru sistemul imunitar, pentru că ajută celulele albe din sânge să lupte împotriva infecţiilor, cât şi pentru organism – îl stimulează să transforme carbohidraţii, proteinele şi grăsimile în energie. Totodată, zincul ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor deschise, cum ar fi tăieturile minore.

Vitamina C 

Această vitamină este cunoscută ca un aliat al sistemului imunitar, şi asta deoarece este un bun antioxidant şi elimină radicalii liberi, acele substanţe toxice pe care celulele le produc în mod natural. În acelaşi timp, vitamina C ajută la eliminarea excesului de apă din organism. Totuşi, dacă alegi să iei suplimente de vitamina C, evită să le iei în forma pură de acid ascorbic, întrucât poate afecta flora intestinală. Este benefic să le iei în combinaţii cu alte substanţe nutritive, cum este magneziul sau potasiul.

Complexul de vitamine B 

Chiar dacă se regăsesc în alimente precum carne, peşte sau ouă, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 şi B12 pot fi luate şi prin suplimente alimentare. Acest complex de vitamine este esenţial pentru transformarea substanţelor nutritive din alimente în surse de energie pentru organism. În acelaşi timp, vitamina B12 este responsabilă pentru crearea ADN-ului, materialul genetic din celule.

Acidul folic 

Multe persoane consideră că acidul folic este recomandat doar gravidelor, pentru că favorizează dezvoltarea armonioasă a bebeluşului şi previne malformaţiile. Însă acesta este de ajutor şi celor care se luptă cu stări depresive sau au probleme legate de căderea părului şi unghii casante. Mai mult, acidul folic contribuie la creşterea numărului de celule roşii din sânge, cele care transportă oxigenul către organe, combătând astfel stările de oboseală.

Bine de ştiut!

Chiar dacă suplimentele alimentare sunt compuse din substanţe nutritive, care se regăsesc de regulă în alimente, ele nu trebuie luate fără a consulta, în prealabil, un medic care poate recomanda doza zilnică ideală din fiecare. Magneziul ajută la relaxarea musculaturii şi, luat înainte de culcare, îmbunătăţeşte calitatea somnului.

FOTO Shutterstock.com