4 soluţii naturale pentru cistită

1 74319 original jpg jpeg

Simptomele supărătoare ale cistitei se pot combate uşor dacă apelezi la remediile oferite de farmacia verde a naturii. Am întrebat specialistul şi am aflat care sunt cele mai bune plante pentru această problemă.

Cauzate de germeni şi bacterii care ajung la nivelul tractului urinar,cistitele sunt diagnosticate mai des în rândul femeilor. Neplăcerile bolii,adică urinarea frecventă,cu senzaţie de usturime,durerea şi presiunea abdominală pot fi atenuate cu ajutorul leacurilor din plante. Nu uita că remediile nu pot înlocui tratamentul clasic indicat de medicul specialist,ci vin în completarea lor.

Merişor,pentru un efect antibacterian

Recunoscute pentru proprietăţile sale diuretice,antiinflamatoare şi dezinfectante,remediile din merişorsunt prima recomandare a fitoterapeutului în cazul cistitei. Prepari decoctul din 2 linguri de frunze mărunţite peste care torni 100 ml de apă rece. Laşi vasul acoperit o oră,după care strecori şi păstrezi conţinutul într-un vas. Peste frunzele rămase pui alte 100 ml de apă clocotită,fierbi 15 minute,apoi filtrezi. Amesteci ambele lichide (cel cu apă rece şi cu apă caldă) şi completezi cu apă până la 200 ml. Iei câte o lingură de decoct la fiecare 3-4 ore,timp de 20 de zile. Pentru un efect antimicrobian puternic poţi adăuga în decoct şi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.        

Amestecurile de plante ameliorează simptomele

Infecţiile aparatului urinar pot fi atenuate cu ajutorul combinaţiei din mai multe plante,care au efecte calmante şi dezinfectante. Prepari o infuzie dintr-un amestec (în părţi egale) din mătase de porumb,capsule de mac,cozi de cireşe şi frunze de coacăz negru. Pui 2 linguriţe de plantă la 200 ml de apă clocotită şi laşi vasul acoperit 8-10 minute. Filtrezi şi bei câte 2-3 căni pe zi din această infuzie,până la ameliorarea simptomelor. La fel de eficient în cazul cistitei este şi decoctul din ciuboţica-cucului. Pui 4 g de rădăcină mărunţită (două linguriţe) la 300 ml de apă fierbinte. Strecori şi bei câte 2 căni de decoct pe zi,timp de două săptămâni.  

Citeşte şi:

Ce trebuie să ştii despre cistită

Ghid de îngrijire în caz de infecţii urinare

Ceaiul de fragi are proprietăţi diuretice

Un aliat de încredere în cazul simptomelor cistitei sunt şi fructele de pădure(afine şi fragi),cunoscute pentru efectele lor antiseptice,diuretice şi sedative. Prepari infuzia de fragi astfel:pui 2 linguriţe de fructe uscate la 250 ml de apă fierbinte. După ce laşi vasul acoperit 10 minute,strecori şi bei câte 2 căni pe zi,înainte de mesele principale. Şi tinctura de afine ajută la calmarea durerilor abdominale,des întâlnite la persoanele care suferă de cistită. O poţi cumpăra din magazinele naturiste (plafare),ori o prepari în casă. Pui 100 g de fructe într-un litru de rachiu şi laşi la macerat timp de 15 zile. Iei câte 20 de picături de tinctură cu puţină apă de 3 ori pe zi. Urmezi tratamentul pentru trei săptămâni.