5 motive să mănânci alune

1 80440 original jpg jpeg

Alunele de pădure sunt sursă importantă de vitamine, minerale, proteine, fibre şi grăsimi sănătoase. La fel ca migdalele, alunele de pădure pot face parte din alimentaţia ta zilnică sub formă de gustare, mai ales că acestea au foarte multe beneficii asupra sănătăţii.

Alunele de pădure: informaţii nutritive

Alunele de pădure sunt relativ ridicate în calorii – aproximativ 178 de calorii pe sută de grame, dar ele oferă 9% din consumul zilnic de energie într-o dietă normală de 2000 de calorii. Fiecare sută de grame de alune conţine în jur de 4 grame de proteine şi 5 grame de carbohidraţi, incluzând 2,7 grame de fibre dietetice.

Flavonoide pentru organism

Alunele de pădure conţin flavonoide, compuşi care îmbunătăţesc sănătatea creierului, stimulează circulaţia sangvină şi ameliorează simptomele alergiilor. Mâncând o mână de alune de pădure (gustare între mese), îi oferi organismului o cantitate mare de substanţe nutritive.

Grăsimi sănătoase care protejează inima

Bogate în grăsimi polinesaturate şi mononesaturate sănătoase, alunele de pădure reduc riscul de afecţiuni cardiovasculare. În plus, aceste alune sunt sursă importantă de acid oleic, despre care se spune că scade nivelul ridicat de colesterol rău (LDL) şi îl îmbunătăţeşte pe cel bun (HDL).

Surse bogate de vitamine şi minerale

Alunele de pădure sunt sursă de vitamina B şi E. Vitamina E este importantă pentru menţinerea sănătăţii unghiilor, pielii  şi părului. În schimb, vitamina B este necesară pentru metabolismul celular  şi energie. Alunele de pădure sunt, de asemenea, sursă bogată de potasiu, calciu şi magneziu – aceste minerale oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reglarea tensiunii arteriale. Spre deosebire de gustările nesănătoase, cum sunt chipsurile, covrigeii şi alte produse de patiserie, alunele oferă organismului o cantitate mare de minerale şi vitamine.

Ulei esenţial de alune de pădure?

Uleiul esenţial de alune de pădure are proprietăţi astringente, ajutând la menţinerea pielii hidratate şi catifelate. Uleiul a fost, de asemenea, utilizat în gătit, şi ca "ulei de bază" în medicamentele tradiţionale, în terapia de masaj, aromoterapie, în industria farmaceutică şi cosmetică.