Acesta este motivul pentru care colacul scaunului de toaletă publică are forma unui U!

1 shutterstock 341010002 jpg jpeg

Ai observat că scaunul de toaletă din WC-urile publice este diferit de vasul de toaletă de acasă? Dacă nu ţi s-a părut ceva în neregulă, cu siguranţă, data viitoare când vei utiliza o toaletă publică, vei observa o diferenţă.

Este vorba, de fapt, despre colac, care de obicei este în formă de cerc sau de oval. La toaletele publice, scaunul este acoperit cu un colac într-o formă incompletă, adesea care are forma literei U.

Acesta este un scaun de toaletă cu deschidere în faţă, modelul fiind aprobat pentru utilizare de „American Standard National Plumbing Code‟, scrie rd.com, în cele mai multe toalete publice din lume. Codul a fost creat în  anul 1955 şi consolidat, în continuare, printr-un cod uniform al instalaţiilor sanitare, din 1973, de către Asociaţia Internaţională a Oficialilor Mecanici şi Sanitari (IAPMO).

Codul prevede că: „rezervoarele de apă trebuie să fie echipate cu scaune din material neted, non-absorbant. Toate scaunele de toaletă destinate utilizării publice trebuie să fie cu deschidere în faţă‟.

De ce se foloseşte colacul atipic?

Principalul motiv pentru care reprezentanţii instalaţiilor sanitare au indicat acest tip de toaletă are legătură cu igiena şi sănătatea intimă. Având deschidere în faţă, există un risc mai mic ca pielea să atingă suprafaţa vasului de toaletă, posibil contaminat cu bacterii. Din păcate, nici husele speciale de unică folosinţă sau reutilizabile şi lavabile nu oferă protecţie ridicată împotriva îmbolnăvirii.

S-au gândit la femei

Când au fost concepute scaunele cu colac deschis în faţă, a declarat Lynne Simick, reprezentantul IAPMO, s-a avut în vedere anatomia femeii. Scaunul astfel gândit „permite femeilor să şteargă zona perineală după ce au folosit toaleta, fără a atinge vasul de toaletă”. Simick a remarcat faptul că designul aduce beneficii şi bărbaţilor şi a mai spus că un scaun cu deschidere frontală „elimină o zonă care ar putea fi contaminată cu urină” şi „elimină contactul genital al utilizatorului cu scaunul”.

@shutterstock