Aloe vera ţine departe diabetul

1 76028 original jpg jpeg

Planta pe care o cultivi atât de simplu în ghiveci este apreciată în medicina tradiţională a diverselor popoare. Cunoscută în special pentru beneficiile aduse pielii, aloe vera scade glucoza din sânge. 

Principii active

Din partea exterioară a frunzelor plantei se obţine latexul, iar din miezul frunzelor, gelul. Acesta din urmă este utilizat în dermatologie şi cosmetică, dar poate fi folosit şi în uz intern, sub formă de capsule sau de suc farmaceutic (băutură care conţine cel puţin 50 % gel). Latexul conţine şi compuşi cu efect laxativ (aloină).

Scade glucoza din sânge

În medicina tradiţională indiană, mexicană şi arabă, aloe vera e folosită pentru proprietăţile ei hipoglicemiante. În 2016, cercetătorii canadieni au demonstrat că aloe vera, consumată pe stomacul gol, sub formă de capsule sau suc, a fost în măsură să restabilească valorile normale ale glicemiei la pacienţii diabetici. Fitoterapeuţii recomandă o lingură de gel organic (achiziţionat din magazinele naturiste), de 2 ori pe zi, înainte de mese.

Atenţie! Automedicaţia în caz de diabet poate duce la probleme grave. Orice tratament menit să scadă glicemia se face sub supraveghere medicală.

Efecte benefice în colita ulcerativă

S-au făcut studii şi în cazul pacienţilor care sufereau de colită ulcerativă uşoară şi moderată, cărora li s-a administrat tratament cu gel, timp de o lună. S-a observat o ameliorare a stării bolnavilor.

Atenţie! Tratamentul este contraindicat în caz de colită ulcerativă severă şi boală Crohn.

Bună în constipaţie

În caz de constipaţie acută, fitoterapeuţii recomandă 50-250 mg latex de aloe vera, seara, la culcare. Doza minimă, care poate fi crescută la nevoie, în funcţie de necesităţi.

Atenţie! Latexul nu trebuie folosit permanent. Este contraindicat în cazul durerilor abdominale de origine necunoscută, sarcină, ulcer, colită ulcerativă, tulburări renale şi cardiace.

Contra arsurilor şi în caz de herpes genital

În uz extern, gelul de aloe vera e bun în caz de herpes genital, leziuni sau inflamaţii cutanate, lejere, arsuri de gradul I şi II, arsuri solare, degerături uşoare. Gelul se aplică direct pe zona cu probleme, de mai multe ori pe zi, până la dispariţia manifestărilor neplăcute. Pentru leziuni minore, foloseşte mucilagiul recoltat chiar de la planta ta de interior: taie o frunză groasă de aloe vera, stoarce-o pe rană şi lasă lichidul verzui şi vâscos să acţioneze. Pentru alte probleme cutanate, utilizează gel pur, varianta bio, din magazinele naturiste.

Atenţie! Nu folosi gel pe rănile infectate!