Amenajate judicios, apartamentele din perioada comunistă pot fi confortabile

Secretul constă în găsirea unor soluţii inteligente de utilare şi decorare, astfel încât spaţiul să fie funcţional, dar totodată aerisit, iar locuinţa să fie confortabilă.
Trucuri clasice
Printre soluţiile la care se poate apela la spaţiile mici se numără folosirea mobilierului modular şi multifuncţional, a oglinzilor, sticlei, în general precum şi a finisajelor lucioase. Renunţarea la uşi poate fi deasemenea o idee bună. Mobilierul trebuie să fie de dimensiuni mai mici şi mai degrabă funcţional şi în stil minimalist decât masiv şi încărcat. De exemplu, o idee este folosirea de scaune fără braţe.
Finisajele şi accesoriile sunt deasemenea foarte importante în amenajarea spaţiilor mici. Culorile fac un spaţiu să pară mai mare sau mai mic, mai larg sau mai îngust, mai luminos sau mai întunecat. De aceea, albul este cea mai indicată soluţie pentru zugrăvirea pereţilor. În general spaţiul nu trebuie încărcat. Este bine să se evite utilizarea de draperii precum şi a perdelelor din materiale grele, elegante dar pretenţioase. Este mai bine ca spaţiul să fie aerisit, cu imprimeuri care să dea senzaţia de proaspăt. Iluminatul trebuie să fie destul de puternic şi este bine a se evita zone întunecoase, mai slab iluminate iar decoraţiile să nu încarce spaţiul în mod suplimentar.
Dacă acestea sunt idei generale pentru amenajarea şi decorarea locuinţelor de dimensiuni mici, desigur că există trucuri şi ponturi pentru fiecare funcţiune în parte, de la living şi dormitor la băi şi bucătării care reprezintă din acest punct de vedere probleme specifice. De interes special se pot bucura şi numai anumite funcţiuni ale locuinţei, care sunt caracterizate prin dimensiuni reduse. Exemplele includ holurile, balcoanele, terasele şi chiar grădinile de dimensiuni mici.