Animale acvatice obiceiuri. 7 fiinţe ale apelor cu totul uimitoare

1 73881 original jpg jpeg

Animale acvatice obiceiuri. Lumea apelor este de-a dreptul fascinantă şi omul a fost atras dintotdeauna de misterul ei în dorinţa de a-i desluşi tainele şi, mai ales, de a studia fiinţele care o populează: animalele acvatice. Vieţuitoarele acvatice nu sunt doar cele care îşi duc viaţa exclusiv în apă,ci şi acelea care se bucură de aer şi apă deopotrivă. Obiceiurile acestora sunt dovada incontestabilă a inteligenţei lor de adaptare la condiţii de mediu mai puţin prietenoase.

1. Animale acvatice obiceiuri - Delfinii  

Pot să-şi ţină respiraţia 15 minute şi în acest timp pot să atingă adâncimi de peste 500 de metri. Această performanţă se datorează faptului că sângele lor are un număr foarte mare de globule roşii. Văzul le este foarte dezvoltat,fiecare ochi aşezat pe câte o parte a capului putându-se mişca independent,ceea ce îi asigură animalului o rază panoramică de 300 de grade.

2. Castorul

Al doilea mare rozător din lume,cunoscut în lumea animalelor drept cel mai mare arhitect, construieşte diguri şi canale de peste 100 de metri. Ca să poată ajunge înotând la camera unde se adăpostesc,castorii îşi sapă galerii subacvatice şi,pentru a strânge provizii de hrană pentru iarnă,îşi fac o movilă de crengi în apropierea casei.

3. Animale acvatice obiceiuri - Ţestoasele

Despre acestea specialiştii spun că se găsesc pe Pământ de mai bine de 200 milioane de ani,pot trăi peste 100 de ani. Carapacea unie astfel de vieţuitoare este alcătuită din 60 de oase unite între ele.Exceptând Antartica,ţestoase găsim pe toate continentele,ceea ce dovedeşte o deosebită capacitate de adaptare la mediu. Unele specii care trăiesc mai mult în apă pot absorbi oxigen şi prin pielea de pe gât şi astfel pot să se scufunde timp îndelungat sau chiar să hiberneze în apă.

4. Căluţul de mare

Este pe cât de gingaş şi fragil,pe atât de fidel. În lumea apelor,femela si masculul fac pereche pe viaţă şi,în perioada de împerechere,au obiceiul de a-şi prinde codiţele unul de celălalt. În familia căluţilor de mare,tatăl este cel care cloceşte ouăle!

5. Animale acvatice obiceiuri - Pinguinii

Sunt păsări care nu pot zbura,dar care înoată şi vânează în apele reci de parcă ar fi săgeţi trase din arc. Isteţi şi guralivi,trăiesc în grupuri mari şi au obiceiul de a-şi găsi partener de „sezon“. Se cuplează cu un singur partener,dar de îndată ce au crescut puii,îşi caută altul.

6. Ursul de mare

O rudă destul de apropiată a leului de mare,consumă drept hrană 63 de specii de peşti. El se poate scufunda chiar şi până la 190 m,iar femelele străbat în fiecare an mii de kilometri pentru a ajunge la locul unde aduc pe lume un singur pui. Curios,la urşii de mare,este că prezintă o diferenţă atât de mare ca talie între masculi şi femele,încât am putea crede că nu fac parte din aceeaşi specie (masculul ajunge până la 185-275 kilograme,în timp ce femela la doar 30-50 kg).

7. Animale acvatice obiceiuri - Balenele

Sunt creaturi deştepte, mamifere a căror inteligenţă este comparabilă cu cea a delfinilor şi primatelor. În afară de faptul că au dovedit în repetate rânduri cât de uşor pot recurge la metode de vânătoare complexe şi strategii de grup,specialiştii au constatat că balenele ucigaşe „împrumută“ tactici,inspirându-se una de la cealaltă!

V-ar putea interesa şi acest articol despre

 sau despre

.