Aromaterapia relaxează simţurile, tratează infecţiile şi te ajută să slăbeşti

1 shutterstock 657684262 jpg jpeg

Metoda terapeutică numită aromaterapie se bazează pe utilizarea uleiurilor esenţiale în îmbunătăţirea stării de sănătate. În funcţie de afecţiune, specialiştii recomandă doze de tratament cu uleiuri parfumate, pentru combaterea migrenelor, infecţiilor virale sau micotice, dar şi în diminuarea stresului cotidian.

Descoperite cu mii de ani în urmă, uleiurile esenţiale au început să câştige teren în medicina alternativă, datorită rezultatelor bune avute în numeroase afecţiuni. Substanţele active din uleiuri sunt eficace, însă administrate după ureche şi nu la indicaţiile unui terapeut – fitoterapeuţii sunt competenţi şi în aromaterapie –, remediile parfumate pot face mai mult rău decât bine.

Ca şi medicina alopată, aromaterapia tratează bolile cu ajutorul antiinflamatoarelor, antiviralelor, antimicoticelor, însă nu cu molecule de sinteză, ci cu molecule naturale, volatile şi aromatice, ale anumitor plante. Din anul 1928 şi până acum, aromaterapia a devenit una dintre cele mai populare terapii complementare.

Inhalaţiile de vapori aromatici

Cele mai cunoscute metode de aromaterapie se referă la pulverizarea uleiurilor aromate prin casă, la băile cu săruri, la masajele relaxante cu creme care conţin uleiuri esenţiale, la inhalaţiile cu abur, la comprese calde şi reci, la arderea uleiurilor esenţiale sau folosind difuzoare de aromaterapie cu ultrasunete cu vaporizare directă. În funcţie de aroma uleiului parfumat, te poţi simţi relaxată, calmă, energică, fericită.

Ce tratează aromaterapia

Reduce stresul şi agitaţia. S-a constatat că această metodă este benefică pentru atenuarea durerilor de cap, a insomniei şi anxietăţii. Un aromaterapeut poate stabili cauza stresului, care declanşează anumite probleme de sănătate, şi creează un plan personalizat, în funcţie de nevoile pacientului. Pentru îmbunătăţirea calităţii somnului este recomandată baia cu uleiuri esenţiale.

Calmează durerile articulaţiilor şi scade tensiunea musculară făcându-te să te simţi mai relaxată, mai liniştită.

Diminuează disconfortul travaliului. Aromaterapia le este recomandată viitoarelor mămici, pentru că induce o stare de calm şi reduce tensiunea nervoasă şi stresul provocat de dureri, precum şi de schimbarea din viaţa lor.

Îmbunătăţeşte digestia: masajul terapeutic îmbunătăţeşte digestia, accelerând secreţia sucurilor gastrice din stomac.

Creşte imunitatea – terapia cu uleiuri aromatice aduce beneficii în special la nivel psihic. Cu cât suntem mai relaxaţi, cu atât imunitatea noastră creşte şi suntem protejaţi de boli.

Combate infecţiile dentare. În caz de infecţii ORL, cistite şi infecţii dentare, specialiştii recomandă tratamentul cu ulei de cuişoare, administrat pe cale orală, prin aplicare gingivală.

Tratează infecţiile respiratorii. Toate tipurile de infecţii, dar mai ales cele care afectează sistemele respirator şi digestiv pot fi tratate cu ajutorul remediilor pe bază de ulei esenţial de oregano. Pentru aplicaţii cutanate este necesar ca uleiul să fie diluat, deoarece este extrem de iritant şi poate produce iritaţii pe piele. Uleiul din arbore de camfor este benefic în infecţii virale, gripe, herpes; se administrează sub formă de aplicaţii locale, sub formă de masaje, frecţionări.

@shutterstock