Aşa îngrijeşti petunia curgătoare: tipsuri care o vor ajuta să aibă multe flori

1 shutterstock 1287119950 jpg jpeg

Plante uşor de cultivat, petuniile curgătoare îţi vor recompensa eforturile cu frumuseţea lor. Trebuie doar să le asiguri nevoile de bază şi să cunoşti câteva lucruri despre îngrijirea petuniei curgătoare. Nu este de ajuns să o cumperi şi să o montezi într-un loc, eventual să o uzi din când în când.

Susan Lundman de la homeguides.sfgate.com explică modul cum se face îngrijirea petuniei curgătoare. Respectând sfaturile din acest articol, vei avea parte de multe inflorescenţe încântătoare. Ca să te bucuri de petunie în toată splendoarea ei, alege soiuri care curg în cascadă, de exemplu. Cu parfumul ei uşor condimentat şi culorile luminoase, această floare înfrumuseţează orice verandă, grădina, balcon sau alt loc unde alegi să o aşezi.

Îngrijirea petuniei curgătoare – apă şi lumină

Petunia are mare nevoie de lumină. Mai exact, razele soarelui trebuie să-i mângâie petalele şi frunzele cel puţin şase până la opt ore pe zi, ca să înflorească la maximum. Bineînţeles că se poate dezvolta şi cu mai puţin iluminat natural, cu mai puţin soare direct, dar nu va înflori aşa de repede şi va avea mai puţine inflorescenţe.

În ceea ce priveşte apa, petuniile de pământ pot rezista cu o hidratare profundă până la câteva săptămâni. Petuniile curgătoare, însă, au nevoie să fie udate de câteva ori pe săptămână sau chiar zilnic, când sunt valuri de căldură. Ar fi bine să ţii petuniile în vase, pentru a fi la adăpost în caz de ploi şi vânt. Au tulpina foarte fragilă şi se pot rupe uşor.

Hrănire şi toaletare

O petunie îşi va arăta frumuseţea la capacitate maximă dacă este hrănită cu regularitate. Poţi să îi oferi îngrăşământ lichid special, la fiecare două săptămâni. Petuniile preferă solul nisipos, uşor de drenat şi cu pH neutru, dar şi bogat în substanţe nutritive. Când se ofilesc florile, taie porţiunile uscate sau decupează-le discret. Ideea e să nu laşi părţile ofilite să afecteze şi restul florii. În felul acesta, petunia va forma noi boboci. Când înfloresc petuniile, este foarte important să cureţi planta de resturi uscate, flori şi frunze ori lăstari în plus. Ciupeşte vârfurile lăstarilor ca să obţii o înflorire abundenţă şi o ramificare generoasă a tufelor de petunie.

Tipsuri importante!

1. Când toaletezi petunia, ai grijă să foloseşti foarfece sau alte ustensile de curăţat şi de tăiat sterile. Eventual, şterge cu un prosop de bumbac îmbibat în alcool foarfecele după fiecare utilizare. Previi, astfel, îmbolnăvirea celorlalţi lăstari şi inflorescenţe. Dăunătorii se răspândesc rapid pe toată suprafaţa plantei. Procedând astfel, poţi minimiza riscul de contaminare.

2. Petuniile au nevoie de mult fier. Cum ştii că planta se confruntă cu asemenea deficienţă? Simplu! Încep să i se îngălbenească frunzele. Atunci ştii că trebuie să ceri ajutorul unui horticultor cu experienţă.

@shutterstock