Atacul de panică, cum îl gestionezi

1 80240 original jpg jpeg

Persoanele care suferă de atac de panică experimentează un sentiment incontrolabil de anxietate. Această senzaţie provoacă o teamă teribilă, iar frica creşte chiar şi mai mult anxietatea, determinând atacul de panică să dureze mai mult.

Uneori, moderarea ritmului vieţii şi evitarea situaţiilor care provoacă anxietate poate ajuta ca această problemă să devină mai puţin comună şi eventual să dispară.

Simptomele atacului de panică

Atacul de panică apare fără avertisment, mai ales prima dată. În general, durează 10-20 de minute, deşi unele simptome pot persista mai mult. Principalele simptome ale atacului de panică sunt:

- Durere toracică, ameţeli sau senzaţie de leşin;

- Teama de a pierde controlul asupra situaţiei sau frica de moarte iminentă;

- Durere de stomac;

- Senzaţie de greaţă;

- Creşterea ritmului cardiac sau palpitaţiile inimii;

- Tremur;

Dacă persoanele suferă adesea de atacuri de panică, este posibil ca ei să îţi dea seama de el înainte de a se produce. Acesta este momentul pentru a pune în practică anumite strategii, care pot ajuta la controlul situaţiei.

Iată cum poţi gestiona atacul de panică:

Meditează

Analizează-ţi stilul de viaţă şi lucrurile pe care le poţi face pentru a preveni atacul de panică. Acordă atenţie alimentaţiei, odihnei, activităţilor de recreere şi sportului. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să adopţi obiceiuri sănătoase. Poţi începe prin meditaţie, care este foarte benefică.

Nu te gândi la lucrurile care-ţi induc atacul de panică

Evitarea gândurilor despre anxietate este foarte importantă. Ar putea fi dăunător să te gândeşti la ele sau chiar să provoci un atac de panică, deoarece frica este cauza principală.

Gândeşte pozitiv

Elimină gândurile negative. Fii întotdeauna pozitivă, indiferent de situaţie. În plus, în momentul în care simţi că te confrunţi cu un posibil atac de panică, repetă în gând mantre pozitive. Propoziţia-cheie ar trebui să fie "Nu voi muri, este doar teamă". Expresiile de genul asta pot să te calmeze şi să prevină anxietatea.

Respiră

Concentrarea atenţiei asupra respiraţiei este o strategie excelentă pentru a scăpa de gânduri şi temeri negative. Respiraţia te poate ajuta foarte mult: inspiră, ţine aerul cel puţin trei secunde şi apoi expiră încet. Respiraţia relaxează musculatura şi articulaţiile, dar numai atunci când este executată corect.

Acceptă ajutor

Există momente în care este nevoie de ajutor profesional. Un psiholog te poate ajuta să îţi depăşeşti problemele.