BANCUL DE PROBE La ce te ajută o «oală-minune»

1 46595 original jpg jpeg

Vrei să găteşti rapid şi sănătos? Soluţia este o oală cu aburi. Cu ea obţii maximum de avantaje şi chiar un bonus: un timp de fierbere mai scurt decât la gătitul obişnuit.

Pe aceeaşi temă:

Bancul de probe. Găteşte la aburi

5 aparate utile în bucătărie

Oala sub presiune nu este o descoperire recentă. Ea a apărut în secolul al XVII-lea,graţie cercetărilor unui... fizician francez,şi foloseşte presiunea aburului,care face ca temperatura din interiorul vasului de gătit să crească mai repede decât într-o oală obişnuită.

Astfel,această ustensilă permite gătirea oricărui fel de carne sau de legume într-un timp de două până la patru ori mai scurt.

Păstrează vitaminele

Un timp mai scurt de fierbere reduce pierderea substanţelor nutritive din alimente. De exemplu,broccoli poate pierde 60% din vitamina C pe care o conţine dacă este fiert într-o oală clasică şi numai 17% dacă este gătit sub presiune.

Un alt secret este să nu depăşeşti timpul de fierbere. Fiecare minut în plus distruge vitaminele şi mineralele! Iată timpul optim pentru câteva alimente de bază:

-Morcovi 6 minute-Varză 6 minute-Spanac 4 minute-Mazăre 2 minute-Broccoli 3 minute-Cartofi 9 minute-Carne de pui 15 minute-Carne de vită 50 de minute

Secretele "oalei-minune"

Pentru siguranţă,nu forţa deschiderea oalei în timpul fierberii. Şi nu găti la foc tare. După ce supapa începe să elibereze aburul din interior,dă focul la minimum. Supapa permite surplusului de abur să iasă treptat,păstrând în interior presiunea necesară fierberii la 120° C.