Beneficiile îmbrăţişării asupra sănătăţii
Poate nu ştiai, dar îmbăţişarea are o zi internaţională – ea se sărbătoreşte pe 21 ianuarie. Îmbrăţişările pot fi reconfortante, dar de fapt au efecte mult mai puternice asupra noastră. Studiile arată că îmbrăţişarea are multe beneficii fiziologice care pot influenţa pozitiv sănătatea şi starea de spirit, dacă îmbrăţişezi sau eşti îmbrăţişată.
Îmbrăţişarea afectează întregul organism într-o asemenea măsură încât mulţi oameni de ştiinţă susţin că aceasta este echivalentă cu efectul a multor medicamente care funcţionează simultan în corp. Chiar şi exemple triviale de atingere interpersonală pot ajuta oamenii să dezvolte diferite emoţii.
Iată care sunt efectele pe care le are îmbrăţişarea asupra oamenilor:
Previne depresia şi anxietatea
În mod normal, îmbrăţişările stimulează eliberarea în organism a oxitocinei, cunoscută sub numele de hormonul dragostei. Oxitocina este un neurotransmiţător care acţionează asupra zonei central-emoţionale din creier, stimulând sentimente de încredere, siguranţă, satisfacţie şi legătură. Se spune că are beneficii în special asupra anxietăţii şi depresiei.
Previne bolile de inimă
Oxitocina ne provoacă un sentiment de relaxare, eliberând tensiunea şi combătând nivelul de cortizol, hormonul stresului. Cortizolul este eliberat ca răspuns la stres şi la înregistrarea unui nivel scăzut de glucocorticoizi în sânge. Însă cortizolul este responsabil de creşterea valorilor tensiunii arteriale şi dezvoltarea afecţiunilor cardiovasculare. Se spune că în timpul îmbrăţişării (în primele 7 secunde), este eliberată oxitocina, iar îmbrăţişarea regulată poate reduce riscul de boli de inimă.
Acţionează ca un răspuns regulat
Îmbrăţişarea creşte nivelul de dopamină, hormon responsabil de ţinerea sub control a răspunsurilor emoţionale, fiind eficient în cazul persoanelor care suferă de depresie sau modificări de dispoziţie.
Îmbunătăţeşte starea de spirit
Serotonina, un neurotransmiţător responsabil de starea de spirit şi strâns legat de depresie, este eliberată de creier în timpul unei îmbrăţişări. Acesta este motivul pentru care te simţi mai bine după ce o persoană dragă te-a îmbrăţişat. Acţionează ca terapie.
Combate stresul
Prin eliberarea de hormoni ca oxitocină, cortizol şi serotonină, cel din urmă te face să te simţi mai bine. În plus, sunt foarte eficiente în combaterea stresului. Aşadar, îmbrăţişează-ţi familia, partenerul şi prietenii. Chiar şi câteva secunde, mai ales când simţi nevoia să te calmezi şi să simţi că ai un suport.