Beneficiile îmbrăţişării asupra sănătăţii

1 79605 original jpg jpeg

Poate nu ştiai, dar îmbăţişarea are o zi internaţională – ea se sărbătoreşte pe 21 ianuarie. Îmbrăţişările pot fi reconfortante, dar de fapt au efecte mult mai puternice asupra noastră. Studiile arată că îmbrăţişarea are multe beneficii fiziologice care pot influenţa pozitiv sănătatea şi starea de spirit, dacă îmbrăţişezi sau eşti îmbrăţişată.

Îmbrăţişarea afectează întregul organism într-o asemenea măsură încât mulţi oameni de ştiinţă susţin că aceasta este echivalentă cu efectul a multor medicamente care funcţionează simultan în corp. Chiar şi exemple triviale de atingere interpersonală pot ajuta oamenii să dezvolte diferite emoţii.

Iată care sunt efectele pe care le are îmbrăţişarea asupra oamenilor:

Previne depresia şi anxietatea

În mod normal, îmbrăţişările stimulează eliberarea în organism a oxitocinei, cunoscută sub numele de hormonul dragostei. Oxitocina este un neurotransmiţător care acţionează asupra zonei central-emoţionale din creier, stimulând sentimente de încredere, siguranţă, satisfacţie şi legătură. Se spune că are beneficii în special asupra anxietăţii şi depresiei.

Previne bolile de inimă

Oxitocina ne provoacă un sentiment de relaxare, eliberând tensiunea şi combătând nivelul de cortizol, hormonul stresului. Cortizolul este eliberat ca răspuns la stres şi la înregistrarea unui nivel scăzut de glucocorticoizi în sânge. Însă cortizolul este responsabil de creşterea valorilor tensiunii arteriale şi dezvoltarea afecţiunilor cardiovasculare. Se spune că în timpul îmbrăţişării (în primele 7 secunde), este eliberată oxitocina, iar îmbrăţişarea regulată poate reduce riscul de boli de inimă.

Acţionează ca un răspuns regulat

Îmbrăţişarea creşte nivelul de dopamină, hormon responsabil de ţinerea sub control a răspunsurilor emoţionale, fiind eficient în cazul persoanelor care suferă de depresie sau modificări de dispoziţie.

Îmbunătăţeşte starea de spirit

Serotonina, un neurotransmiţător responsabil de starea de spirit şi strâns legat de depresie, este eliberată de creier în timpul unei îmbrăţişări. Acesta este motivul pentru care te simţi mai bine după ce o persoană dragă te-a îmbrăţişat. Acţionează ca terapie.

Combate stresul

Prin eliberarea de hormoni ca oxitocină, cortizol şi serotonină, cel din urmă te face să te simţi mai bine. În plus, sunt foarte eficiente în combaterea stresului. Aşadar, îmbrăţişează-ţi familia, partenerul şi prietenii. Chiar şi câteva secunde, mai ales când simţi nevoia să te calmezi şi să simţi că ai un suport.



Recente

Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg